Trump extinde „Buy American” și pentru proiectele de infrastructură

Casa Albă pregătește o nouă inițiativă legislativă de extindere a normelor care favorizează produsele americane în proiectele guvernamentale, conform celor declarate de patru oficiali ai administrației și alți doi familiarizați cu această chestiune.

Ordonanța guvernamentală, despre care se spune că se apropie de finalizare, va aplica dispozițiile curente „Buy American” ​​pentru programele în care nu se aplică în prezent. În special, normele vor viza proiectele majore de investiții în infrastructură precum drumurile, conductele și internetul în bandă largă, conform CNBC.

Primele variante ale proiectului au avut în vedere mandate mai extinse și mai stricte astfel încât agențiile federale să furnizeze preponderent bunuri și servicii americane, însă limbajul a fost adaptat în mod semnificativ în timpul revizuirii, în urma apariției unei serii de blocaje procedurale și ideologice, au declarat sursele menționate.

Adoptarea inițiativei legislative va încheia un proces care a durat mai mult de șase luni în care mai multe agenții și birouri federale – Departamentul Apărării, Administrația pentru IMM-uri, Departamentul Transporturilor, Biroul de Management și Buget al Casei Albe precum și alte entități oficiale și-au exprimat îngrijorări în privința acestei inițiative, propusă inițial de unul dintre consilierii pe parte de comerț ai președintelui Donald Trump, Peter Navarro.

Ca urmare a cererilor de a comenta aspectul, Navarro a declarat: „Nu este treaba mea să corectez știrile false”.

Printre preocupările ridicate în ultimele luni, potrivit surselor de mai sus, figurează și un aspect ce ține de costurile suplimentare implicate de o astfel de inițiativă, la care se adaugă și faptul că a apărut o opoziție semnificativă din partea Biroului de Management și Buget al Statelor Unite, care ar avea, conform inițiativei menționate, sarcina de a emite instrucțiuni către alte agenții ale statului care vor fi implicate în acest demers.

„Estimarea este că implementarea va duce la costuri mai mari” , a declarat o persoană familiarizată cu problema, sub protecția anonimatului. „Dacă o agenție alege să cumpere un produs care nu este fabricat în America, unul dintre motivele principale ar fi că este mai rentabil”.

Cuantumul din cheltuielile federale care va fi afectat de noua inițiativă este, deocamdată, neclar, la fel și estimarea potențialei creșteri a costurilor.

Procesul de contractare federală are deja reglementări cu durată lungă de acțiune prin care sunt prioritizate produsele interne ale SUA în raport cu cele străine. În temeiul legii „Buy American”, care supraveghează achizițiile directe federale, agențiile civile oferă un avantaj de preț de până la 12 procente pentru achiziționarea bunurilor interne din Statele Unite, în timp ce Departamentul Apărării oferă un avantaj de preț de 50 de procente. Regulile Buy American, care se referă la proiectele de transport de stat și locale, adesea finanțate de Autoritatea de Tranzit Federal, necesită ca 100% din materialele provenite să fie din SUA.

Articolul precedentVești bune pentru șoferi. Prețul petrolului, în scădere
Articolul următorIndicele ROBOR urcă la 3,28%, semn ca bătălia cu inflația este departe a fi câștigată

Comments are closed.