Vânt potrivnic de la Bruxelles, prețul acțiunilor Facebook rezistă

Audierile lui Mark Zuckerberg din Parlamentul European au fost catalogate drept un eșec.  Acest fapt s-a răsfrânt pozitiv asupra cotațiilor acțiunilor Facebook, acestea tranzacționându-se în creștere pe Wall-Street, piața dând un bonus de încredere fondatorului celui mare site de socializare din lume.

Mark Zuckerberg a evitat răspunsurile la o mulțime de întrebări adresate de către deputații din Parlamentul European, în mare parte datorită constrângerilor de timp și a unui format de întâlnire bizar, care a lăsat la latitudinea fondatorului și CEO-ului Facebook daca să răspundă sau nu.

„I-am adresat șase întrebări la care putea răspunde cu da sau nu, dar nu am primit decât un singur răspuns”, a declarat Philippe Lamberts, membru belgian al Parlamentului European, la încheierea ședinței parlamentare.

Zuckerberg s-a întâlnit cu liderii Uniunii Europene pentru cea de-a treia apariție în fața autorităților de reglementare pentru a oferi explicații în urma scandalului Cambridge Analytica. Oficialii UE, care au fost sensibil mai duri în relațiile cu companiile din Silicon Valley decât omologii lor americani și, de asemenea, mult mai preocupați de aspectele ce țin de viața privată si caracterul confidențial al datelor, au pus întrebări dificile despre profilurile din umbră, colectarea și urmărirea datelor precum și despre influența pe care o are Facebook în piețele de marketing.

Membrii Parlamentului European au adresat întrebări în bloc pentru primele 60 de minute, în timp ce Zuckerberg doar a luat notițe. El a început să răspundă la întrebări, însă cu doar 7 minute rămase din timpul alocat.

Mark Zuckerberg a conștientizat limitările temporale și a încercat să încheie reuniunea după aproximativ 15 minute de la expirarea termenului-limită, ducând la exasperarea clară a mai multor oficialități din UE.

Unul dintre cei mai fervenți critici a fost Guy Verhofstadt, membru marcant al Parlamentului European, care l-a acuzat pe fondatorul Facebook că „a creat un monstru digital care distruge democrațiile”, făcând referire la exploatarea datelor personale și la influențarea alegerilor din SUA și a referendumului pentru Brexit.

Dacă din partea politicienilor și a mediei internaționale, mai cu seamă cea din Statele Unite, reacțiile au fost (extrem de) negative, nu la fel s-a întâmplat cu cotația Facebook pe bursa americană Nasdaq: la peste 184 de dolari, acțiunile Facebook au crescut cu 0,4%, într-un climat bursier mai degrabă potrivnic, cu indicii reprezentativi Dow Jones și S&P500 scăzând cu 0,5%, respectiv 0,3% la jumătatea sesiunii de tranzacționare.

Acest aspect nu trebuie sa ne surprindă: prin refuzul lui Zuckerberg de a răspunde la o serie de întrebări, acesta a evitat să genereze o imagine negativa asupra practicilor Facebook și, astfel, participanții la piața au putut răsufla ușurați.

La acest nivel al acțiunilor, compania Facebook are o valoare de piața de peste 540 de miliarde de dolari și se află la mai puțin de 10% de maximul istoric.

Articolul precedentRomânii se tem de joburile temporare. De ce suntem ultimii din UE
Articolul următorRoșu pe bursele lumii. România se aliniază

Comments are closed.