Roșu pe bursele lumii. România se aliniază

Tendința de revenire a piețelor de capital, începută în sesiunea de marți, nu a avut tăria de a fi prezentă și în sesiunea curentă. Aspectul este valabil atât pentru bursa locală, cât și pentru piețele globale.

Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București au avut o traiectorie negativă, cu indicele reprezentativ BET pe minus cu 0,99% la 8.345 de puncte, indicele BET-XT scăzând cu 0,86% la 768 de puncte în timp ce indicele BET-NG, cel care are în componența sa companiile din sectorul energetic cotate la bursă, a închis la 701,78 puncte, adică pe minus cu 0,96%.

Minimul indicelui BET, atins în timpul sesiunii curente, s-a situat în jurul valorii de 8.320 de puncte, deci putem spune că închiderea a avut loc undeva la jumătatea distanței dintre valoarea de deschidere și acel minim.

În privința acțiunilor componente ale indicelui BET, cu unica excepție a titlurilor Transelectrica și MedLife, cele care au reușit să pluseze cu aproape o jumătate de procent, respectiv 1,27%, restul s-au tranzacționat, unele destul de puternic, în teritoriu negativ, așa cum reiese și din tabelul următor:

Tabel constituenți indice BET, sursa: tradingeconomics.com

Este de reținut aspectul că acțiunile MedLife, cotate la închiderea sesiunii de tranzacționare la 31,80 lei, sunt la a doua sesiune consecutivă de creștere, dând semne de gasire a unui nivel de suport după scăderile din lunile precedente.

Grafic săptămânal MedLife, sursa: tradingeconomics.com

Din punctul de vedere al volumelor de tranzacționare, sesiunea curentă a fost, la fel ca și cea precedentă, una slabă: doar 23 de milioane de lei, adică 5 milioane de euro, a fost valoarea schimburilor, investitorii rămânând în expectativă până la dispariția incertitudinilor în privința sorții Pilonului II de pensii și a tensiunilor din piețele internaționale.

Europa și America, de asemenea, în zona rosie

Piețele vest-europene au avut parte, și astăzi, de o tranzacționare destul de puternic în teritoriu negativ. Astfel, indicele DAX30 din Germania a scăzut cu 1,47% la 12.976 de puncte, CAC40 din Franța cu 1,32% la 5.565 de puncte, în timp ce FTSE100 de la Londra, la 7.788 de puncte, a consemnat un minus de 1,13%.

Cauzele au fost multiple, începând cu temerile participanților la piață în privința performanțelor economiei zonei euro (înregistrându-se o scădere la doar 0,3 puncte a Indicelui de încredere a consumatorilor din zona Euro), o revenire a tensiunilor din piața titlurilor de stat ale Italiei, toate acestea coroborate cu o suită de vești negative din sfera negocierilor SUA-China pe parte de adoptare a unui tratat comercial bilateral.

La jumătatea ședinței de tranzacționare de pe Wall-Street, indicii Dow Jones și S&P500 consemnau, la rândul lor, scăderi de 0,5%, respectiv, 0,33%, în timp cotația barilului de țiței scădea cu 0,78% la 71,6 dolari, iar dolarul atingea un nou maxim al anului, la 1,1680 în raport cu moneda unică europeană.

Articolul precedentVânt potrivnic de la Bruxelles, prețul acțiunilor Facebook rezistă
Articolul următorSaltul dolarului dă frisoane. Analiștii români arată spre piețele externe

Comments are closed.