După creșterea de marți, Robor mai are 0,02 puncte procentuale și va egala un record stabilit încă din data de 15 octombrie 2014.
Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi pe piaţa interbancară la nivelul de 2,75%, de la 2,74% pe an cât era luni, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Creșterea a intervenit în condițiile în care au scăzut dobânzile oferite de BNR la tranzacțiile BNR O/T (overnight) și T/N (pentru a doua zi), astfel că a rămas mai multă lichiditate în piață.
Până acum BNR a ținut Robor-ul în frâu restrângând banii disponibili ai băncilor (lichiditățile), aflați în piață.
O valoare mai mare decât cea de marți nu a mai fost înregistrată de la 15 octombrie 2014, când Robor la trei luni se afla la valoarea de 2,77% pe an, scrie Agerpres.
Conform datelor BNR, la începutul acestui an, Robor se situa la 2,05% în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut, indicatorul era la 0,91% pe an.
În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a rămas constant la 2,89% pe an. De asemenea, Robor la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a ajuns la 2,94% pe an, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luni, iar indicele Robor la 12 luni a rămas la 2,99% pe an, cât era luni.
Indicele Robor reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară.
Comments are closed.