Românii descoperă avantajele apei calde. Igiena intră în topul consumului, în T1

  1. Produsele de îngrijire personală s-au aflat în topul preferințelor pentru români, în primul trimestru al anului, cu cheltuieli în creștere cu 17%, față de aceeași perioadă din 2017, arată un studiu GfK, publicat marți.

Categoria cu cea mai accelerată creştere în T1 a fost cea de îngrijire personală, românii cheltuind cu 17% mai mult pentru aceasta. Produsele alimentare (proaspete, dar şi ambalate) au avut, de asemenea, creşteri peste media pieţei, datorate intensificării consumului. În schimb, băuturile şi produsele pentru îngrijirea locuinţei au crescut într-un ritm mai lent.

Piaţa bunurilor de larg consum pentru acasă a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar spre deosebire de perioadele anterioare, volumele cumpărate în primul trimestru au avansat cu 7,4%.

„Toate canalele de comerţ modern (hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip discount, magazine moderne de proximitate) au înregistrat creşteri de două cifre. Observăm însă cea mai dinamică evoluţie în zona comerţului de proximitate, acestea reuşind să atragă aproape 400.000 de noi familii cumpărătoare”, menţionează studiul citat.

Familiile cu copii sunt cele care şi-au intensificat cel mai mult cheltuielile pentru bunuri de larg consum. Creşteri accentuate s-au înregistrat în gospodăriile din localităţile mari, cu peste 150.000 de locuitori. Din punct de vedere al regiunii, Banat-Crişana-Maramureş şi Oltenia au avut cele mai semnificative evoluţii pe parcursul primului trimestru”, potrivit studiului, ce a inclus produsele FMCG, prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori.

Formatele moderne de comerţ rămân principalul canal în ceea ce priveşte cumpărăturile pentru acasă. În prezent, acestea acoperă 62% din vânzările de bunuri de larg consum şi se situează la acelaşi nivel ca în primul trimestru din 2017.

Toate canalele de comerţ modern (hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip discount, magazine moderne de proximitate) au înregistrat creşteri de două cifre. Observăm însă cea mai dinamică evoluţie în zona comerţului de proximitate, acestea reuşind să atragă aproape 400.000 de noi familii cumpărătoare, se arată în studiu.

Cheltuielile medii pe familie au crescut cel mai mult pentru categorii precum ouă, unt, cidru, bere cu arome sau produse de igienă orală (în special periuţe de dinţi şi apă de gură), în vreme ce au scăzut pentru produse precum suc de roşii, conservanţi alimentari sau batoane de susan, relevă cercetarea.

Pe de altă parte, la nivelul întregii pieţe de bunuri de larg consum, ponderea produselor achiziţionate la promoţie a scăzut uşor comparativ cu primele 3 luni ale anului trecut. În prezent, 18% din vânzările care ajung în consumul casnic sunt acoperite de promoţii.

Mărcile de producător cumulează aproape 16% din cheltuielile destinate consumului casnic şi se situează aproximativ la acelaşi nivel ca în primul trimestru din 2017.

Mărcile retailerilor şi-au pierdut din importanţă în categorii precum apă, vin, detergent de rufe sau produsele de îngrijire orală, în timp ce au câştigat teren în snacks-uri, conserve, produse de hârtie (şerveţele, prosoape de hârtie, role de hârtie etc.) sau mâncare pentru animale.

Articolul precedentUnde dai și unde crapă: Mai multă lichiditate în piață urcă Robor
Articolul următorBulgaria vrea să refacă cooperarea cu Rusia în domeniul energetic, după modelul Germaniei

Comments are closed.