Cum autovehiculele au devenit din ce în ce mai conectate, cybersecuritatea este un subiect fierbinte care depășește sfera computerului, ajungând chiar la sistemele software ale mașinilor.
Folosind-se de ceva tehnologie, dar fără device-uri complicate, un presupus hoț de mașini a reușit să-și preia controlul unui autovehicul Tesla Model 3 la Mall of America și să plece fără să aibă nevoie de o cheie. Infracțiunea presupusă a fost comisă, prin smartphone-ului.
Un specialist care a comentat întâmplările incidentului a reușit să descopere exact modul în care mașina Tesla a fost furată cu ușurință. Persoana despre care se presupune că este responsabilă pentru preluarea mașinii se pare că a luat legătura cu serviciul de suport clienți pentru a adăuga mașina furată în contul său Tesla prin numărul său de identificare al vehiculului. Odată ce vehiculul a fost accesibil pe un smartphone care a fost acreditat în contul persoanei respective, aceasta a fost în măsură să descuie mașina și să plece fără să aibă nevoie de o cheie, relatează thedrive.com.
Câteva zile mai târziu, presupusul hoț al mașinii a fost urmărit și arestat în mașina furată din orașul Waco, statul Texas, la peste 1.000 de mile față de punctul său de plecare din Minnesota. Deoarece această persoană a dezactivat urmărirea GPS pe mașină, proprietarul a trebuit să utilizeze o metodă diferită de urmărire a presupusului escroc. Proprietarul a urmărit amplasarea autovehiculului în centrele de Supercharging (punctele de încărcare rapidă) și a oferit-o autorităților locale, care au localizat cu promptitudine mașina și l-au arestat pe cel din spatele volanului.
Autoturismul Tesla în cauză este deținut de o companie numită Trevla, o companie care are ca obiect de activitate închirierea de mașini Tesla și care are un punct de lucru în interiorul Mall of America. Hoțul mașinii, în vârstă de 21 de ani, a închiriat vehicule de la companie cel puțin de șase ori înainte de presupusul furt, a confirmat o stație de știri locală.
Producătorul de automobile electrice a declarat pentru Electrek că hoțul a închiriase cu ceva timp în urmă același vehiculul, fapt ce a avut ca rezultat un telefon deja autentificat. Proprietarul Trevla a dezmințit aceasta, afirmând că eliminase deja accesul telefonului la autovehicul, rezultat în urma închirierii anterioare a acestuia. Oficialii Tesla nu au furnizat, deocamdată, un răspuns la solicitarea de comentarii din partea sursei menționate.
Tesla a permis accesul și șofatul fără cheie în vehiculele sale de ceva timp, permițând confortul de a putea ajunge să conduci doar prin intermediul telefonului, fărp alte chei sau telecomenzi. O inițiativă despre care utilizatorii încă nu au idee de cât de convenabilă ar putea fi.
Există, ca întotdeauna, reversul medialiei: comoditatea poate fi, de asemenea, un punct vulnerabil dacă este să luăm în calcul și aspectele ce țin de securitatea cibernetică. Autovehicolul Tesla Model 3 este proiectat astfel încât accesul să fie făcut prin intermediul unui smartphone, sistemul utilizând o cartelă de rezervă doar pentru situații de back-up sau în cazuri de urgență.
Deși autoturismele Tesla cea mai mare rată de recuperare a furturilor din industrie, compania continuă să se concentreze pe reducerea numărul evenimentelor care ar putea apărea. Recent, Tesla a abordat această problemă adăugând o funcție PIN-to-drive. Această funcție permite proprietarilor să activeze solicitarea unui cod PIN (în afară de restul variantelor menționate mai sus), înainte de a fi activată permisiunea de a șofa acel vehicul.
Comments are closed.