Termenul de hiperbitcoinizare este folosit pentru a descrie o stare utopică (teoretică) a economiei mondiale în care moneda Bitcoin este acceptată la plată în întreaga lume, în situația în care toate monedele clasice s-u devalorizat și au fost înlocuite cu moneda digitală.
Pur și simplu, hiperbitcoinizarea înseamnă demonetizarea unei monede naționale în favoarea Bitcoin. Cei care cred în monedele virtuale consideră că oamenii vor renunța la monedele clasice din cauza gestionării incorecte a acestora din partea băncilor centrale, cel mai probabil rezultat al slabei administrări fiind hiperinflația, în opinia lor. Oamenii vor fi obligați să-și demonetizeze moneda clasică, și să retragă statutul de unic ofertant și creator legal de monedă acordat în prezent băncilor centrale. La limită, situația extremă ar fi aceea că banii clasici (fiat) vor dispărea complet și toată bogăția din lume va tranzita către Bitcoin.
Pentru a o exprima și într-un alt mod, hiperbitcoinizarea reprezintă o demonetizare a monedei clasice, indusă de Bitcoin. Se va întâmpla în orice țară care își gestionează greșit moneda națională. În cazul în care se ajunge la acest lucru, moneda națională își va pierde rapid valoarea, deoarece noua monedă Bitcoin îi va lua ocupă locul, conform cryptovest.com.
Termenul a fost inventat de Daniel Krawisz, care l-a folosit-o într-o lucrare publicată în 2014. Acesta își sporește în continuare influența și este folosit pe scară largă de către maximaliștii Bitcoin.
Hiperbitcoinizarea este o tranziție voluntară a economiei mondiale spre folosirea Bitcoin ca formă de bani. Criptovaluta are potențialul de a putea fi adoptată oriunde în lume. Premisa de bază a hiperbitcoinizării este că va avea loc în mod natural (organic), prezumția comună fiind că, pe măsură ce va crește acceptarea globală, costul respingerii Bitcoin va depăși costul de adoptare a acesteia. În timp, Bitcoin va câștiga tracțiune și se va asigura de sprijinul guvernelor, devenind astfel coloana vertebrală a unei noi economii globale. În momentul hiperbitcoinizării, prețul criptomonedei se preconizează a fi de 100 de milioane de dolari pe unitate, ceea ce s-ar putea întâmpla în 20 de ani. Bule speculative de preț ale Bitcoin vor continua să se întâmple în acest răstimp, dar apoi valoarea se va stabiliza.
Procesul de demonetizare
Procesul de demonetizare implică, de obicei, retragerea din circulație și înlocuirea bancnotelor și monedelor curente dintr-o țară cu cele noi. Cu toate acestea, o țară poate înlocui uneori complet moneda actuală cu una nouă. Motivele demonetizării includ combaterea inflației, criminalitatea monetară (contrafacerea de monedă, evaziunea fiscală etc.) și încurajarea comerțului.
Un exemplu renumit este Coinage Act din 1873 din Statele Unite, legea prin care argintul a fost demonetizat ca mijloc legal de plată al țării în favoarea standardului aur. Retragerea monedelor de argint din economie a dus la o depresiune economică de cinci ani din cauza unei contracții a ofertei de bani. În 1878, Legea Bland-Allison a remonetizat argintul ca mijloc legal de plată în Statele Unite.
Un alt exemplu celebru de demonetizare a fost introducerea monedei euro, cu monede metalice euro și bancnote care au înlocuit vechea marcă germană, francul francez și lira italiană. Pentru o vreme, aceste valute erau convertibile la o rată fixă pentru a asigura o tranziție lină
Concluzii
Hiperinflația și hiperbitcoinizarea sunt forme de demonetizare, principala diferență fiind că o monedă clasică poate genera hiperinflație având o concurență mică sau inexistentă din partea altor monede. În cazul Bitcoin, aceasta reprezintă o concurență pentru toate monedele, deoarece nu trebuie să țină cont de frontiere. Cu alte cuvinte, hiperbitcoinizarea este mult mai periculoasă pentru monedele naționale ca o formă de demonetizare decât hiperinflația, conform analizei cryptovest.com.
Comments are closed.