Vâlcov și Crețu, contre pe Facebook în timp ce spitalele sunt în…suferință

Consilierul premierului se ceartă cu comisarul european pentru politici regionale pentru finanțarea a trei spitale regionale.

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, spune că fondurile alocate României de Comisia Europeană pentru construcția spitalelor de la Iași, Cluj și Craiova sunt insuficiente.

„Cifrele nu mint niciodată. Hai să vedem! Comisia Europeană alocă României 150 milioane de euro pentru studiile și construcția (inclusiv dotarea) a 3 spitale”, scrie Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook.

„Studiile, conform BEI, cei care le și elaborează, costă 120 milioane euro. Conform acelorași studii BEI, construcția și dotarea celor 3 spitale costă 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro rămase). Între timp, statul român scoate în parteneriat public privat studiul, construcția și dotarea unui spital, cu 140 milioane euro”, arată consilierul.

El își încheie postarea într-o notă fermă: „Asta, ca să înțelegem exact cum stau lucrurile!”.

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu (PSD) contrazice însă cele spuse de Vâlcov.

„În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional, cu care Comisia a fost de acord și, prin urmare, a fost semnat la 23 iunie 2015”, scrie Corina Crețu pe Facebook.

„Decizia Comisiei Europene a fost întemeiată pe propunerea părţii române. În cadrul acestui program, România a propus utilizarea a 300 milioane de euro (150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale) pentru 3 spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iași, Cluj și Craiova”.

„La momentul adoptării Programului Operațional Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese încă realizat şi nu se stabilise numărul de paturi pe care ar urma să le aibă fiecare dintre aceste spitale şi nici complexitatea serviciilor oferite. Între timp, România a continuat să pregătească investițiile, cu ajutorul serviciilor mele și ale BEI, și conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 – 1,5 miliarde de euro”, menționează comisarul european.

Potrivit acesteia, Comisia Europeană „a constatat că această sumă este semnificativ mai mare” decât bugetul prevăzut inițial, dar „a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale” în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015.

Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora.

„Până la acest moment, dupa toți acești ani, România nu a adus la cunoştinţa CE faptul că și-ar fi schimbat poziția cu privire la finanțarea celor trei proiecte”, a explicat Corina Crețu.

„În cazul în care România dorește să aloce o sumă mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, invit autoritățile române să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență. Sunt deschisă să discut orice modificare a POR care poate să conducă la accelerarea construcției celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj. În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale”, mai spune oficialul CE.

Articolul precedentProfilul celor mai căutați angajați: adaptabili, organizați, orientați spre rezultate
Articolul următorȘcolile din România, dotate cu Internet wi-fi. Contract de 165 mil. lei

Comments are closed.