Pe 7 iunie, acționarii Transgaz, printre care statul e majoritar, trebuie să decidă dacă vor primi 50% sau 90% din profitul realizat de companie anul trecut. Solicitarea ca ponderea să fie de 50% a fost formulată de Consililul de administrație care justifică prin faptul că are nevoie de fonduri pentru investiții. Însă foamea statului pentru venituri la bugete este uriașă și e greu de crezut că va ceda.
Dacă s-ar aproba propunerea de 50%, dividendul brut pe acțiune este de 25,22 lei, în timpce la Ministerul Economiei 90%, suma este de 45,38 lei/acțiune.
Potrivit convocatorului publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), pe 16 iulie urmează fi distribuite dividendele.
Anunțul publicat a urcat prețul acțiunilor companiei cu 3,65%, la prânz, investitorii așteptându-se ca propunerea statului, acționarul majoritar cu o deținere de 58,5%, să fie cea aprobată în ședința Adunării Generale a Acționarilor din 7 iunie.
Investițiile realizate în 2017 de către Transgaz, transportatorul național de gaze, au fost și mai reduse decât în ceilalți ani, în care oricum au fost mult sub cele programate. Practic, în 2017, Transgaz a înregistrat un nou record negativ în privința investițiilor, realizând doar 13,9% din programul de modernizare și dezvoltare investiții, potrivit raportului administratorilor pe anul trecut. Infrastructura de transport al gazelor este învechită, mare parte avand o vechime de peste 40 de ani.
„Recordul” anterior a fost obținut în 2016, când a fost îndeplinit doar 16,6% din programul de modernizare și dezvoltare investiții pe 2016. În niciun an nu a fost respectat programul de investiții.
Valoarea Programului de investiții pe 2017, aprobat în bugetul de venituri si cheltuieli, a fost de 505,3 milioane de lei. Insă, au fost realizate lucrari de doar 70,2 milioane de lei.
Comments are closed.