Ministrul Finanțelor Publice, aflat în delegația premierului Viorica Dăncilă în vizita din SUA, a transmis un mesaj triumfalist cu ocazia promovării BVB la statutul de „piață emergentă”. 

 

Ministrul de Finanțe își arogă o parte din meritele succesului înregistrat de Bursa de Valori, spunând că „decizia de astăzi este atât o bătălie câştigată după 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei româneşti la statutul de „piață emergente”.

„Anunţul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de ţară pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda Euro. Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei „investment grade” de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti. Decizia de astăzi este atât o bătălie câştigată după 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei româneşti la statutul de „piaţă emergentă”, cât şi o realizare importantă pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Ministrul român consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti.

Conform estimărilor, trecerea la statutul de piaţă emergentă se traduce şi prin accesul ţării noastre la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontieră, atragerea de capital străin creând şi premisele creşterii acţiunilor companiilor cotate la bursa de la Bucureşti.

Teodorovici precizează că în acelaşi timp, toate autorităţile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, inclusiv prin crearea unei contrapărţi centrale româneşti, prin dezvoltarea pieţei de derivate şi prin creşterea capacităţii de finanţare a economiei reale.

„Ministerul Finanţelor va continua să ia toate măsurile în acest sens, consolidându-şi eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia românească şi de creştere a atractivităţii pieţei de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat. Sunt convins că decizia de astăzi este un semnal-cheie şi pentru investitorii americani care au acum o dovadă în plus a extraordinarelor oportunităţi pentru investiţii oferite de România”, a precizat ministrul Eugen Teodorovici, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

Eugen Teodorovici uită să spună că Guvernul PSD a lovit dur în piața de capital prin celebra și nefasta OUG 114 din 2018 (”ordonanța lăcomiei”), care a dus la o cădere puternică a indicilor BVB și la pierderi-record pe bursă în cazul companiilor din domeniile vizate (bancar, energie și telecom).

În timp ce investitorii prezenți pe Bursa de la București au cerut în mod insistent predictibilitate din partea decidenților politici, nu a fost singurul caz cel din decembrie 2018 (momentul OUG 114) când schimbările au fost anunțate în ceasul al 12-lea și au intrat în vigoare imediat după.

În plus, posibilitatea de retragere din Pilonul II de pensii private a fost o măsură care a afectat nu doar cotaţiile TLV şi BRD, dar şi celalalte companii indiferent de sector în contextul în care cei şapte administratori sunt printre cei mai mari acţionari instituţionali din România.

Ministrul Finanțelor a amintit însă de „decizia curajoasă” a guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%.

„Numai în acest an, dividendele au adus pieţei de capital din România o creştere de 36% în primele 8 luni(…) Tot la nivel legislativ, adoptarea Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, promovată de MFP, a avut un impact semnificativ asupra pieţei de capital şi economiei româneşti prin schimbarea arhitecturii pieţei şi a modului de desfăşurare a tranzacţiilor, fiind vizate creşterea competiţiei, a transparenţei, stabilitatea financiară şi funcţionarea ordonată a pieţelor”.

În urma revizuirii anuale din septembrie 2019, FTSE Russell confirmă că România, în prezent piaţă Frontieră, urmează să fie reclasificată ca piaţă secundară emergentă, începând cu septembrie 2020. Reclasificarea urmăreşte îmbunătăţirile pieţei implementate de autorităţile din ţările respective, se arată în comunicatul agenţiei.

Articolul precedentVeste proastă pentru români: prețul gazelor va fi în continuare mai crescut față de Europa
Articolul următorPortul Constanța, cu șine noi. Cât costă studiul de fezabilitate