Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorivici, bagă spaima în bugetari și afirmă că administrația publică poate funcționa și fără 20% din personal.
”Dacă pleacă mâine undeva la 20% din administraţia centrală nu cred că este niciun fel de problemă în a funcţiona”, a spus Teodorovici.
În iulie 2017, erau ocupate 1.205.151 posturi în sectorul bugetar, din care 506.667 posturi în administraţia publică centrală şi 698.484 posturi în administraţia locală.
În iulie 2018, 16% din populația activă lucra în sectorul bugetar.
„Ca om de administraţie, pe de o parte mă doare să spun acest lucru, pe de altă parte nu cred că poate să mă contrazică cineva în ceea ce spun fiind de foarte mulţi ani de zile în administraţie. Dacă pleacă mâine undeva la 20% din administraţia centrală nu cred că este niciun fel de problemă în a funcţiona. Din contră, se mişcă şi mai bine. Sunt convins că după această declaraţie vor începe să fie din nou mulţi nemulţumiţi. Dar asta este realitatea nu o putem ascunde”, a afirmat, vineri, ministrul Finanţelor la DCNews.
Pe de altă parte, acesta a arătat că nu este normal ca la stat să fie salarii mai mari decât în mediul privat în condiţiile în care angajaţii de la stat au un statut aparte de care personalul din mediul privat nu beneficiază.
„Este o situaţie neplăcută care trebuie inversată în ceea ce priveşte salariile. Nu poţi avea la stat salarii mai mari decât în sectorul privat. Statul oricum îţi oferă un statut aparte, anumite facilităţi, avantaje, o zonă în care nu te evaluează după cum te evaluează un patron în sectorul privat. Sunt acele evaluări puerile. Dai acolo nişte aprecieri pe care nu le poţi cuantifica în mod foarte clar. Şi toată lumea din administraţie are foarte bine ca şi calificativ adică suntem o administraţie de supereroi”, a explicat Eugen Teodorovici.
El spune, în context, că abordarea trebuie schimbată chiar şi în ceea ce priveşte salariul minim care nu ar trebui impus la nivelul economiei ci numai în administraţie.
„Lucrurile în spate se întâmplă exact invers şi atunci, da, trebuie să schimbăm această abordare pas cu pas. Poate chiar şi la salariul minim pe economie. Eu sunt de părere că nu trebuie impus în economie. Îl stabileşti şi îl impui în administraţie, în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca şi reper si spui aşa: cine nu are angajaţi sub acest plafon primeşte un pachet de facilităţi. Dar laşi agentul economic să îşi stabilească singur decizia pe baza unor calcule pe care le face de la caz la caz şi aplică cea mai avantajoasă soluţie. Sunt pentru ca statul să nu fie prezent în piaţă”, a subliniat ministrul Finanţelor Publice.
Comments are closed.