Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, vineri, că există 547 de focare de pestă porcină africană, în 98 de localități, în creștere față de ultimul bilanț prezentat miercuri.

Potrivit ANSVSA, în timp ce în zona de nord-vest a României, evoluțuia este lentă, ”chiar staționară”, în sud-estul țării ”evoluția bolii este agresivă”.

Vineri, se înregistrau 547 de focare de pestă porcină africană în 98 de localităț.

”Se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staționar, confirmându-se în 14 localități din județele Satu-Mare, Sălaj și Bihor. Au fost afectați 13 porci mistreți și au fost uciși 175 de porci domestici”, arată un comunicat al ANSVSA.

În zona de S-E a României, ”evoluția bolii este agresivă”. ”Boala a fost confirmată în 84 de localități din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița și Galați. Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populației, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost uciși 49.647 de porci. Acțiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată și s-a efectuat prima dezinfecție, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectați 20 de porci mistreți”, arată specialiștii ANSVSA.

Potrivit acestora, evoluția bolii este în permanență monitorizată.

”Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană”, au precizat reprezentanții ANSVSA.

Potrivit acestora, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

La nivel național până la data de 2 august au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată.

Pesta porcină africană nu e transmisibilă la om.

Articolul precedentTeodorovici s-ar debarasa ușor de 20% din angajații Administrației Publice
Articolul următorRomânia, pe locul 9 în topul UE al producătorilor de bere

Comments are closed.