Cheltuielile pe plan global pentru tehnologia și serviciile care permit implentarea tehnologiile cognitive în afaceri se preconizeză să depășească 1,1 miliarde dolari în 2018, iar soluțiile inovative din procesele de fabricație se vor cifra la aproximativ 333 miliarde dolari, relevă un studiu IDC.
Despre rezultatele eforturilor a 250 dintre companiile aparținând tuturor domeniilor de activitate care au adoptat printre primele inteligența artificială (AI) și tehnologiile cognitive vorbește un studiu realizat de compania de consultanță Deloitte.
În acest sondaj au fost reunite marea majoritate a tehnologiilor cognitive utilizate în prezent. Tehnologiile cognitive includ machine learning, rețelele neuronale de învățare profundă, procesarea limbajului natural, sistemele bazate pe reguli, automatizarea proceselor prin robotizare și combinații ale acestora pentru aplicații de nivel superior. Tehnologiile cognitive discutate în acest raport includ:
- Automatizarea proceselor prin robotizare (RPA) este un software care automatizează procese repetitive, bazate pe reguli, procese care până acum erau efectuate manual de oameni care operau computerele. Interacționând cu aplicațiile la fel ca oamenii, roboții software pot deschide atașamentele unor e-mail-uri, pot completa formulare electronice, pot înregistra și re-introduce date și pot îndeplini alte sarcini care imită acțiunea umană.
- Vizualizare computerizată (computer vision) este abilitatea de a extrage semnificație și intenție din elementele vizuale, indiferent dacă e vorba de caractere și semne tipografice (în cazul documentelor digitale) sau clasificarea conținutului în imagini precum chipuri umane, obiecte, scene și activități.
- Machine learning reprezintă capacitatea modelelor statistice de a dezvolta capabilități și de a-și îmbunătăți performanțele în timp, fără a fi nevoie de instrucțiuni programate pentru aceasta.
- Procesarea / generarea de limbaje naturale (NLP / G) reprezintă capacitatea de a extrage sau de a genera sens și intenție dintr-un text într-o formă lizibilă, naturală din punct de vedere stilistic și corectă gramatical.
- Recunoașterea vorbirii (speech recognition) este capacitatea de a recunoaște și transcrie automat și corect vorbirea umană.
- Sistemele bazate pe reguli (rules-based systems) reprezintă abilitatea de a utiliza baze de date de cunoștințe și reguli pentru a automatiza procesele de deducție.
- Învățarea profundă (deep learning) este o formă relativ complexă de machine learning care implică rețele neuronale cu multe straturi de variabile abstracte. Modelele de învățare profundă sunt excelente pentru recunoașterea imaginii și a vorbirii, dar sunt dificil sau imposibil de interpretat de către oameni.
- Roboții fizici pot efectua multe sarcini diferite în medii imprevizibile, adesea în colaborare cu lucrătorii umani. Domeniul mai larg al roboticii cuprinde tehnologii cognitive pentru a crea roboți care pot lucra alături, interacționa cu, asista sau distra oameni.
Principalul rezultat cheie al acestui sondaj realizat printre managerii de companii care au introdus aceste metode inovative este că toți sunt foarte entuziasmați de rolul acestor tehnologii în companiile lor, atât în prezent cât și în viitor.
Deocamdată suntem încă în fazele timpurii ale erei computerizării cognitive – iar modul de funcționare al companiilor peste cinci ani poate arăta foarte diferit de abordările de astăzi. Acei respondenți aflați în avangardă raportează că deja realizează o valoare adăugată mare din tehnologiile cognitive și AI. Ceea ce au adaptat aceștia astăzi poate fi instructiv pentru cei aflați pe punctul de a se angaja în propriile reformări.
- Studiul relevă că 87% dintre respondenți au declarat că tehnologiile cognitive sunt fie „importante”, fie „foarte importante” pentru ofertele de produse și servicii.
- Mai mult – 92% – au declarat că sunt „importante” sau „foarte importante” pentru procesele interne de afaceri.
- 76% la sută cred, de asemenea, că tehnologiile cognitive vor „transforma substanțial” companiile în următorii trei ani. În mod evident, aceste companii consideră că utilizarea AI este esențială pentru capacitatea lor de a-și schimba afacerile și de a-și depăși competiția.
- Nici unul dintre respondenții nu crede că AI nu va reuși să conducă schimbări substanțiale, fie pentru ei înșiși, fie pentru industria lor.
Cei care au răspuns la sondajul Deloitte au desfășurat o mare varietate de aplicații și proiecte, folosind tehnologii multiple. De exemplu:
- Majoritatea explorează tehnologii cognitive mature, cum ar fi RPA (59%), care sunt adesea folosite pentru a automatiza funcțiile repetitive, bazate pe reguli, de regulă atribuții ale personalului administrativ. Din ce în ce mai mult, RPA este combinată cu alte tehnologii AI, cum ar fi recunoașterea vorbirii, prelucrarea limbajului natural și învățarea automată a automatizării sarcinilor bazate pe înțelegere și percepție odată rezervate doar oamenilor, care extind automatizarea către noi domenii și ajută companiile să devină mai eficiente și mai agile.
- Aproape 58% dintre companii folosesc învățarea învațarea statistică automatizată pentru a mări viteza și amploarea modelelor lor analitice.
- Mai mult de jumătate folosesc procesarea sau generarea limbajului natural.
- Sistemele bazate pe reguli și experți, popularizate în ultimul val de adoptare comercială a inteligenței artificiale în anii `90, sunt încă în uz larg: 49% dintre respondenți au raportat că au implementat aceste tehnologii.
- 34% folosesc rețele neuronale de învățare profundă, adesea pentru recunoașterea imaginilor și a vorbirii. Interesul pentru această metodă a crescut în ultimii cinci ani, reprezentând adoptarea puternică a acestei tehnologii emergente.
- 32% utilizează roboți fizici. Mai mult de un sfert de milion de roboți industriali sunt utilizați în prezent în Statele Unite. Prin integrarea capabilităților AI precum vederea computerizată în roboți, companiile sunt capabile să automatizeze sarcinile care necesită în prezent dexteritate umană și gândire.
Comments are closed.