Antreprenorii care vor să-și deschidă mici afaceri în București și județele Ilfov și Cluj, cu fonduri nerambursabile, vor fi depunctați puternic în programul Start-Up Nation 2018, fiind aproape sigur excluși de la finanțarea de maximum 200.000 de lei de la stat.
Deși au fost mai multe critici față de acele modificări care schimbă practic sensul acestui program, Guvernul Dăncilă l-a aprobat în forma propusă și publicată pe site-ul Ministerului Mediului de Afaceri.
Conform modificărilor introduse pentru programul Start-Up Nation 2018, comparativ cu prima ediție lansată anul trecut, antreprenorii din București și județele Ilfov și Cluj, nu vor beneficia de finanțarea nerambursabilă de maximum 200.000 lei de la stat, fiind depunctați puternic încă din start.
Aceasta se întâmplă deoarece antreprenorii din județele care au densitate mare de IMM-uri raportat la populație vor fi depunctați. Practic, antreprenorii din București-Ilfov nu vor putea avea accesa fonduri nerambursabile, fiind excluși și de la programele europene pentru start-up-uri și IMM-uri precum România Start-Up Plus, Diaspora Start-Up – ambele în POCU și POR 2.1 – microîntreprinderi, POR 2.2 – IMM.
În plus, selecția în baza principiului „primul venit, primul servit” lasă loc unor decizii arbitrare și nu îne cont de importanța și calitatea unui start-up care să se poată dezvolta rapid.
Ideea pe care merg guvernanții, că trebuie încurajate zonele mai slab dezvoltate nu se susține în realitate. Finanțarea unor start-up-uri în zonele unde nu există cerere pentru produse sau servicii din cauza puterii scăzute de cumpărare a populației nu va aduce plus valoare, iar fondurile vor fi risipite fără efecte benefice.
Industriile creative sunt și ele depunctate față de ediția anterioară, pe primul loc fiind trecute acum activitățile de producție și servicii, care nu sunt prioritare în Strategia Națională de Dezvoltare 2013 – 2020.
Guvernul a prevăzut un buget total de 2 miliarde de lei (circa 430 milioane euro) în anul 2018, credite de angajament, pentru programul Start-Up Nation, din care ar trebui finanțate până la 10.000 de firme înființate după data de 30 ianuarie 2017 cu câte 200.000 de lei fiecare, cel mult. Pentru a se putea, însă, efectua plăți, e nevoie ca bugetul să fie transformat în credite bugetare prin rectificare bugetară în 2018, ori să se prevadă noi fonduri în bugetul de stat din 2019, având în vedere că implementarea programului se va întinde mult în anul 2019, de fapt.
„Acest proiect este construit pe baza experienţei din Start Up Nation 2017 şi răspunde mai bine dorinţelor şi nevoilor exprimate de antreprenorii aflaţi la început de drum. Va fi un program mai clar, cu o procedură de achiziţii simplificată, iar modul de lucru cu beneficiarii va fi uniform în toată ţara atât în cazul agenţiilor regionale, cât şi în cazul băncilor partenere „, a spus Dăncilă în debutul şedinţei de Guvern.
Dăncilă a adăugat că Executivul îşi doreşte încurajarea lansării afacerilor în zonele geografice mai puţin dezvoltate, în acord cu principiile aplicate şi de Comisia Europeană, exact ceea ce specialiștii contestă că ar benefic pentru economie.
„Programul Start Up Nation 2017, lansat de guvernarea PSD-ALDE, şi-a atins scopul. Prin intermediul acestui program au fost înfiinţate peste 8.000 de firme, în sectoare cu efect multiplicator în economie – producţie, industrii creative, servicii şi IT. Cei mai mulţi dintre antreprenorii care au pornit afaceri prin Start Up Nation sunt tineri, cu vârste cuprinse între 21-40 de ani, iar în prezent oferă locuri de muncă pentru peste 21.000 persoane. Îmbucurător este şi faptul că peste 80% dintre locurile de muncă nou create sunt ocupate de persoanele din categoriile ţintă: şomeri, tineri absolvenţi, persoane cu dizabilităţi”, a spus ea.
Comments are closed.