Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că proiectul de lege privind insolvenţa este definitivat şi are toate avizele, și ar vrea să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din această săptămână.
Întrebat ce modificări va aduce proiectul, Teodorovici a răspuns: „Este o posibilitate ca statul, de exemplu, în situaţia când are anumite creanţe la anumite companii să decidă chiar ştergerea unor creanţe până la 50% pentru a ajuta acele companii, care în piaţă să devină atractive. Se va intra mai greu poate în insolvenţă, pentru că, din păcate, cadrul legislativ actual a permis o astfel de situaţie. Se va ieşi mai repede din insolvenţă”.
„Eu spun că aceste propuneri sunt propuneri care în primul rând vor face ca mediul economic să fie mult mai curat şi corect, pentru că, ştiţi foarte bine, sunt companii care au practică din a intra în insolvenţă, de a sta în insolvenţă şi de a crea probleme celorlalte companii de bună credinţă”, a afirmat demnitarul, citat de Agerpres.
Potrivit analizei specialiştilor Uniunii Naționale a Notarilor Publici proiectul Ordonanţei de Urgenţă are multe hibe fiind suspectat că încalcă, inclusiv, prevederi constituţionale. Neavând în vedere principiile tratamentului egalitar al creditorilor în procedura insolvenţei, încalcă prevederile Directivei europene privind acordarea celei de a doua şanse şi nu are atributul clarităţii actului normativ, necesară supremaţiei legilor în România. În plus, proiectul face imposibilă verificarea unui posibil conflict de interese, creează posibilitatea unei stări de insolvenţă continuă cu acumulare constantă de datorii, sancţionează practicianul în insolvenţă pentru fapte ce nu-i pot fi imputate şi omite să menţioneze de unde ar fi remunerat evaluatorul la care ar putea apela organul fiscal.
Comments are closed.