Tânăra generație, Milenialii, reprezentată de tineri născuți după jumătatea anilor ’90, a devenit mai sceptică față de misiunea și etica afacerilor, dar și față de impactul pozitiv al liderilor politici în societate, potrivit unui sondaj realizat de Deloitte.
Sondajul arată că tinerii își doresc o mai mare implicare a liderilor din business în societate și cred că succesul afacerilor ar trebui să se măsoare și prin rolul lor social, asupra mediului și al economiei în ansamblu, nu doar prin performanța financiară.
“Rezultatele sondajului ar trebui să le dea de gândit liderilor de business, implicit din România, fiind un semnal de alarmă. Deteriorarea încrederii și a loialității angajaților are implicații asupra performanței companiilor și a economiei în general. Deși țara noastră nu a fost inclusă în studiu, atâta timp cât răspunsurile sunt similare în toată lumea, putem aprecia că tinerii români au aceleași preocupări cu ale congenerilor din alte state”, a spus Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services, Deloitte România.
Potrivit reprezentantei Deloitte, tinerii consideră că prioritățile companiilor ar trebui să fie crearea de locuri de muncă, inovarea, îmbunătățirea calității vieții personale și profesionale a angajaților. În schimb, în opinia lor, companiile se concentrează asupra generării profiturilor, a eficientizării și a producției de bunuri și servicii.
Deși admit că afacerile trebuie să obțină profituri pentru a realiza și obiectivele stabilite de ei, Milenialii apreciază că ar trebui ca afacerile să găsească un echilibru între prioritățile angajaților și performanța financiară.
Cei mai mulți cred că-și vor schimba locul de muncă în următorii 2 ani
Pe acest fond de neîncredere și dezaporbare nu mai este de mirare că tinerii nu stau prea mult timp în aceeași firmă. Studiul arată că procentul respondenților care vor să rămână mai mult de cinci ani la actualele locuri de muncă este la nivel minm (28%). Cei mai multi, 43%, cred că își vor schimba jobul în următorii 2 ani.
Deși ne-am gândi că tânăra generație ar fi mai deschisă către avantajele aduse de tehnologie, circa 17% dintre Mileniali se tem că o parte sau chiar toate slujbele lor vor fi înlocuite ca urmare a schimbărilor aduse de Industria 4.0, noua revoluție industrială.
Totuși, sondajul arată o diferență între percepția asupra afacerilor și cea a mediului politic. Faptul că tinerii cred că multinaționalele au mai mult potential să contribuie la rezolvarea problemelor sociale, economice și de mediu decât politicienii ar trebui să motiveze liderii din business să aibă un impact mai mare în societate, dincolo de crearea de locuri de muncă și generarea profiturilor.
Comments are closed.