Facebook a oferit acces nelimitat la datele utilizatorilor către cel puțin patru companii de telefoane din China, inclusiv Huawei, potrivit unei persoane care este familiarizată cu problema, dar nu este autorizată să vorbească, conform zerohedge.com.
Acest gen de colaborare a făcut parte dintr-un program de parteneriat recent publicat, care cuprindea cel puțin 60 de producători de dispozitive, printre care Apple, Amazon, Blackberry, Microsoft și Samsung, permițând respectivelor companii să integreze diferite funcții ale Facebook în sistemele lor de operare. Astfel, a fost obținut fără consimțământ accesul la datele utilizatorilor și datele prietenilor utilizatorilor.
În mod special despre Huawei au fost exprimate îngrijorări în Statele Unite cu privire la securitatea națională, în timp ce parlamentarii din Congres și ofițerii de securitate au atras atenția asupra posibilității ca guvernul chinez să solicite accesul la datele stocate pe dispozitivele sau serverele Huawei. În timp ce Huawei a negat acuzațiile, Pentagonul a decis să interzică vânzările de smartphone-uri Huawei în bazele militare americane.
Acordul de partajare a datelor, conform New York Times, a permis producătorilor să acceseze, printre altele, informații despre status, evenimente din calendar, afilieri politice și religie. Un purtător de cuvânt al Apple, de exemplu, a declarat că firma s-a bazat pe accesul privat la datele de pe Facebook pentru a permite utilizatorilor să posteze pe rețeaua socială fără a deschide, printre altele, aplicația Facebook.
Mai mult: producătorii au putut accesa datele prietenilor utilizatorilor fără consimțământul lor explicit, în ciuda faptului că Facebook a declarat că nu va permite companiilor din afara să acceseze datele utilizatorilor.
În ciuda terminării acestui gen de parteneriate în aprilie, inclusiv a capacităților de postare utilizate de Apple, Facebook a luat apărarea acordurilor de partajare a datelor, declarând că acestea respectă politicile de confidențialitate ale companiei dar și un decret din 2011 emis de FTC (Federal Trade Commission). Oficialii Facebook spun că nu cunosc niciun caz în care informațiile despre utilizatori au fost utilizate în mod abuziv.
Și pentru că Facebook nu consideră producătorii de dispozitive ca fiind outsideri, parteneriatele de partajare a datelor au mers și mai departe, așa cum a descoperit The Times, ceea ce le-a permis companiilor să acceseze datele utilizatorilor prietenilor unui utilizator Facebook chiar dacă au negat anterior permisiunea Facebook să partajeze informațiile cu terțe părți.
Dezvăluirea acordurilor de distribuire a datelor vine într-o perioadă în care gigantul social media a permis unor aplicații terțe să colecteze cantități masive de informații ale utilizatorilor pentru a le utiliza în diferite scopuri politice și de marketing. În martie, firma de consultanță politică Cambridge Analytica a fost acuzată că a abuzat de informațiile personale a zeci de milioane de utilizatori Facebook și, recent, și-a anunțat intrarea in faliment.
Comments are closed.