Sancțiunile americane împotriva Rusiei, impuse în urma atacului cu un agent chimic asupra unui agent în Marea Britanie, care au fost anunțate la începutul acestei luni, intră în vigoare luni, adăugându-se astfel numeroaselor sancțiuni economice impuse Moscovei în ultimii ani.
Noile măsuri, detaliate într-un aviz publicat în Registrul federal, vor pune capăt asistenței străine și vânzărilor și finanțării armelor către Rusia, precum și respingerea creditului suveran și interzicerea exportului de bunuri și tehnologii sensibile la aspecte ce țin de securitatea națională, conform Reuters.
Ministrul rus de Externe a declarat că sancțiunile vor crea și mai multă tensiune între cele două țări, a informat agenția rusă de știri RIA.
Deși președintele Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că își dorește legături mai bune cu omologul său rus Vladimir Putin, relațiile Washingtonului cu Moscova nu se află într-o situație fericită ca urmare a afirmațiilor Statelor Unite conform cărora Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 și a dezacordurilor privind anexarea Rusiei la Crimeea și rolul său în războiul civil din Siria.
Planurile de a impune noua serie de sancțiuni au fost anunțate de administrația Trump pe 8 august, în urma celor declarate de Departamentul de Stat, potrivit căruia Moscova a folosit o substanță neurotoxică împotriva unui fost agent rus și fiicei sale în Marea Britanie în luna martie.
Serghei Skripal, fost colonel al serviciului militar GRU al Rusiei, și fiica sa de 33 de ani, Yulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă din orașul Salisbury, din sudul Angliei, după ce a fost aplicată o formă lichidă a agentului neurotoxic Novichok în zona ușii din față a casei. Ambii supraviețuit atacului.
Moscova a negat implicarea în atac. De asemenea, a negat amestecul în alegerile din 2016 din SUA.
Necesara schimbare a comportamentului
John Bolton, consilierul de securitate națională al lui Trump, a declarat, vineri, că Moscova trebuie să își schimbe felul de a acționa înainte ca Statele Unite să suspende lista lungă de sancțiuni.
„Sancțiunile rămân în vigoare și vor rămâne în vigoare până la schimbarea necesară a comportamentului rus”, a declarat el într-o conferință de presă în capitala Ucrainei, Kiev.
Noile măsuri intră în vigoare pe 27 august și vor rămâne în vigoare timp de cel puțin un an, conform anunțului din Registrul federal, baza de date zilnică a acțiunilor ale agențiilor guvernamentale americane. Sancțiunile sunt impuse în baza Legii privind eliminarea armelor chimice și biologice din 1991 și de eliminare a războiului.
Zborurile spațiale, cooperarea spațială guvernamentală, sectoarele privind siguranța aviației comerciale și asistența umanitară urgentă nu sunt incluse pe lista de sancțiuni.
Un al doilea lot de sancțiuni va fi impus după 90 de zile, cu excepția cazului în care Rusia dă „o asigurare sigură” că nu va mai folosi arme chimice și că va permite inspecțiile la fața locului de către Națiunile Unite sau un alt grup de observatori internaționali.
Curând după atacul asupra familiei Skripal, Washingtonul și-a manifestat solidaritatea cu Marea Britanie și a anunțat că va expulza 60 de diplomați ruși, alăturându-se guvernelor din întreaga Europă în vederea pedepsirii Kremlinului.
Comments are closed.