Salariul minim ar putea fi corelat cu salariul mediu și ar crește cu o mie de lei. Asta potrivit unui proiect de lege, care a fost depus la Parlament de șapte deputați de la PSD.

Dacă actul normativ va fi votat și va intra în vigoare, peste aproape cinci ani, salariul minim ar ajunge la 60% din salariul mediu.

Ca sa intre in vigoare, ea trebuie adoptata de ambele Camere, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.

In prezent, ea este inregistrata in Senat pentru dezbatere. In forma actuala, propunerea legislativa presupune introducerea urmatorului aliniat in Codul Muncii:

„Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste in transe anuale egale incepand cu data de 1 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie”.

Cei sapte semnatari ai initiativei legislative sunt Babus Radu, Budai Marius-Constantin, Lazar Sorin, Radut Violeta, Suciu Vasile-Daniel, Tilvar Angel, Vrajitoru Sorinel-Marian, Weber Mihai – toti deputati PSD.

In expunerea de motive, acestia au mentionat discutiile care au loc despre introducerea unui salariu minim la nivelul UE. La inceputul anului, Comisia Europeana a lansat prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) pe aceasta tema, iar prima formula de calcul luata in considerare este ca salariul minim sa fie calculat ca 60% din salariul mediu. Iar asta propun si deputatii social-democrati din tara noastra.

Articolul precedentCei mai bogați oameni din lume au pierdut, în utimele zile, 444 de miliarde de dolari, din cauza coronavirusului
Articolul următorRodica Sărmaș Furnea: Șpăgi mari, oameni mici