Guvernul a reintrodus instrumentul decontării șomajului tehnic și a indemnizației pentru profesioniștii cu activitate întreruptă. Cele două măsuri vor acoperi perioada dintre ziua intrării în vigoare a OUG și data de 31 martie 2022.
Noul act normativ prevede:
Pentru angajaţi:
– acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.
Acest tip de sprijin va fi acordat până la 31 martie, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă (CIM) din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă;
– măsura se aplică şi salariaţilor angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetelor epidemiologice, cu excepţia celor aflaţi în concediu medical
– Indemnizaţia se plăteşte din bugetul asigurărilor de şomaj la cererea angajatorului, însoţită de lista persoanelor care beneficiază şi de declaraţia pe propria răspundere, documente transmise electronic la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă.
În cazul angajatorilor există posibilitatea de decontare atât a indemnizaţiei de şomaj tehnic, cât şi a indemnizaţiei pentru reducerea timpului de lucru (OUG nr. 132/2020). Aceste măsuri pot fi acordate fie pentru salariaţi diferiţi, în aceeaşi perioadă din lună, fie pentru acelaşi salariat, în perioade diferite din lună.
Pentru profesionişti:
– acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din câştigul salarial mediu brut.
– profesionişti, reglementaţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare; – persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, conform Legii nr. 8/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.
Sportivii, antrenorii, medicii, asistenţii medicali, maseurii, kinetoterapeuţii şi cercetătorii din domeniul sportiv primesc o indemnizaţie de 75% din drepturile aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut, dacă contractul de activitate a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive.
Acest tip de indemnizaţie se acordă, din bugetul de stat, în baza unei cereri şi a declaraţiei pe propria răspundere, însoţite de documentul care atestă întreruperea temporară a activităţii.
Actele trebuie transmise electronic la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială.
Măsuri complementare din OUG
Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea a 2 indemnizaţii, atât ca angajat, cât şi ca profesionist, vor beneficia de o singură indemnizaţie, în cuantumul cel mai avantajos, respectiv cea acordată în calitate de profesionist;
Indemnizaţia acordată în baza OUG se ia in calcul la stabilirea dreptului de indemnizaţie pentru creşterea copilului;
Profesioniştii care vor primi indemnizaţia acordată în baza OUG vor putea solicita şi indemnizaţia pentru reducerea timpului de lucru în cuantum de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.
Acordarea concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor.
Perioadele în care persoanele beneficiază de indemnizaţiile acordate în baza OUG nr.111/2021 (indemnizaţie de şomaj), vor fi incluse în perioadele luate în calcul la stabilirea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor şi a altor drepturi prevăzute de OUG nr.111/2010.