Dimensiunea Bursei de la Bucureşti (BVB) este una dintre cele mai reduse din UE, de 10% din Produsul Intern Brut, spune directorul general al BVB, Adrian Tănase, care afirmă că o participare mult mai mare a populaţiei la piaţa de capital va avea efecte semnificative asupra economiei româneşti şi asupra dimensiunii bursei.
”Paradoxul pieţei româneşti este că prea puţini investitori au fost prezenţi în piaţă într-un moment în care vorbim de maxime istorice pentru BET-TR şi de maximul ultimului deceniu pentru BET. Eforturile noastre vor fi axate pe atragerea unui număr mult mai mare de persoane către piaţa de capital astfel încât economiile cât mai multor români să beneficieze de evoluţiile favorabile pe care piaţa de capital le oferă pe termen lung. O participare mult mai mare a populaţiei la piaţa de capital va avea efecte semnificative asupra economiei româneşti şi asupra dimensiunii bursei, dimensiune care acum este una dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană, de doar 10% din PIB”, a declarat directorul general al BVB, Adrian Tănase, într-un comunicat.
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a fost de aproape 103 miliarde lei la finalul lunii iulie. A fost a şaptea cea mai mare valoare înregistrată de societăţile cotate local. Capitalizări mai mari pentru aceste companii au fost atinse în aprilie 2018, cu un vârf de 103,7 miliarde de lei pe 24 aprilie 2018.
”Piaţa de capital s-a dovedit a fi cel mai generos producător de bunăstare. E greu de găsit astăzi un mediu mai bun, reglementat şi transparent care să genereze profit de peste 35% în doar şapte luni, aşa cum a fost cazul indicelui BET-TR, care include şi dividendele oferite de cele mai mari companii listate la bursa din România”, a spus Lucian Anghel, preşedintele BVB.
De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti a anunţat că indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a crescut cu peste 35% în primele şapte luni ale anului şi a ajuns la un maxim istoric de 14.732 puncte.
”Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins noi maxime istorice pentru indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET. La finalul şedinţei de tranzacţionare din 31 iulie, BET-TR afişa un nivel record de 14.732 de puncte, echivalentul unei rate de creştere de peste 35% comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut. Creşterea a fost una susţinută şi pe plan internaţional. Sentimentul puternic pozitiv al investitorilor a determinat maxime record pentru indicii Dow Jones şi S&P 500 din Statele Unite”, se arată în comunicatul Bursei.
La avansul de pe plan global s-a conectat şi indicele BET, cel care reflectă evoluţia celor mai lichide 16 companii listate la BVB cu excepţia SIF-urilor. În ultima şedinţă bursieră din iulie, BET a ajuns la 9.204 puncte. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat de BET în ultimii 10 ani şi jumătate. De la începutul anului şi până în prezent, indicele BET a înregistrat o creştere de aproximativ 25%.
Creşterile de la nivelul indicilor nu s-au reflectat în zona de trading a pieţei de capital. După sincopele de la începutul anului, de abia la final de iulie valoarea medie zilnică de tranzacţionare a ajuns la paritate cu nivelul de la finalul primelor şapte luni ale anul trecut, respectiv de 9 milioane de euro.