România trimite apă în Ungaria, nu pentru consum, ci pentru irigații. Și asta se întâmplă în timp ce românii primesc apă cu porția din cauza secetei ce a lovit țara.

În timp ce peste 70% din țară se confruntă cu secetă, iar apa este raționalizată în mai multe zone, România exportă apă pentru irigatii în Ungaria.

Asta în timp ce culturile noastre se usucă pe câmpuri, iar fermierii pierd sute mii de euro din cauza secetei.

Vecinii se bucură de irigații și fac agricultură cum știu mai bine, cu apă importată din Mureș.

Fermierii din Ungaria au sisteme de irigații ultraperformante și culturi sănătoase. Totul, pe fondul unui contract vechi de 40 de ani, apa se exportă prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Cererea este oricum mult mai mare decât se poate exporta. Comanda maximă către vecinii maghiari este de 1,5 milioane de metri cubi. 

În România, 70% din suprafață este afectată de secetă pedologică, potrivit ministrului Mediului – Tanczos BarnaSunt câteva zone afectate de secetă puternică, iar trei săptămâni, fenomenele extreme vor fi urmate de un nou val de căldură.

„Cele 40 de lacuri stratetegice sunt la un grad de umplere de 68%, dar sunt zone în care bazine hidrografice sunt afectate puternic de secetă, iar unele bazine au secat total. Aceste date sunt îngrijorătoare, iar următoarele 3 săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme și urmează un nou val de căldură, care va amplifica acest fenomen de secetă.

Noi urmărim în momentul de față rezervele de apă a localităților în zonele critice. Cele mai mari probleme apar acolo unde apa se obține prin foraj, iar o dată cu seceta a crescut foarte mult consumul de apă, de aceea am făcut apel la un consum rațional de apă potabilă. Apa potabilă presupune costuri uriașe cu transport, tratare și nu putem să consumăm de 5 ori, de 10 ori mai mult în această perioadă”, a declarat ministrul Mediului – Tanczos Barna.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRECESIUNEA va lovi principalele economii ale lumii
Articolul următorTiruri blocate în Portul Constanța! Șoferii stau și câte 24 de ore în așteptare – Soluțiile lui Sorin Grindeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau