Prin angajamentul față de NATO, România își va dubla procentul din PIB destinat industriei de apărare, astfel că devine interesantă pentru investitorii din domeniu.
România a alocat pentru apărare, în anul 2016, echivalentul a 0,9% din produsul intern brut (PIB), una dintre cele mai mici cote din UE.
La egalitate sau sub nivelul României din acest punct de vedere se situează numai opt țări: Slovenia (0,9%), Belgia (0,8%), Cehia (0,7%), Ungaria (0,7%), Austria (0,6%), Malta (0,6%), Luxemburg (0,4%), Irlanda (0,3%), potrivit datelor publicate de Eurostat, biroul european de statistică.
Cele mai mari niveluri se înregistrează în Estonia (cheltuieli pentru apărare de 2,4% din PIB), Grecia (2,0%), Marea Britanie și Franța (1,8%).
Procentajul României va crește însă în raportările pentru anii următori. La întâlnirea dintre șeful statului, Klaus Iohannis și președintele SUA, Donald Trump, România și-a luat angajamentul, ca partener NATO, să aloce apărării cel puțin 2% din PIB, mai mult decât dublul nivelului înregistrat în 2016.
Guvernul PSD-ALDE a inclus acest angajament în programul său.
„Politica de apărare trebuie să conducă la asigurarea condiţiilor pentru implementarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026”, se arată în Programul de guvernare, citat de Agerpres.
„Din perspectiva resurselor financiare alocate apărării, vom continua susţinerea asigurării nivelului de 2% din PIB. De asemenea, se va avea in vedere ca cel puţin 75% din cheltuielile generate de acest tip de investiţii sa se regăsească, prin contractele de off-set, în investiţii sau alte surse de venituri pe teritoriul României. Din perspectiva cooperării internaţionale, consolidarea parteneriatelor strategice, în special cu SUA, reprezintă un obiectiv fundamental pentru perioada 2018 – 2020”, menționează documentul citat.
Cele 28 de state membre UE au alocat în 2016 apărării 200 miliarde de euro, reprezentând 1,3% din PIB.
Această sumă este mai mică decât sumele cheltuite pentru protecție socială (19,1% din PIB în 2016), sănătate (7,1%), educație (4,7%). Totuși cheltuielile pentru apărare le depășesc pe cele pentru recreere, cultură și religie (1%) sau protecția mediului (0,7%).
În termeni absoluți, Marea Britanie a cheltuit cel mai mult pe apărare (47 miliarde de euro în 2016), echivalentul a 24% din totalul alocat la nivelul UE pentru apărare.
Pe locurile următoare se situează Franța (41 de miliarde de euro), Germania (33 de miliarde de euro) și Italia (22 de miliarde de euro).
Comments are closed.