Pentru reducerea deficitului de forță de muncă din centrele aflate în dezvoltare ridicată, pentru „stimularea ocupării şi a investiţiilor prin mobilitatea forţei de muncă (cazare pentru forţa de muncă atrasă din alte localităti”, vor fi acordate ajutoare pentru construcția de locuințe de serviciu. Iar pentru zonele cu șomaj ridicat (mai mare de 5%) vor fi acordate fonduri nerambursabile sau garații de stat pentru plata salariilor.

Ajutoare pentru construcția a 5.000 de locuințe de serviciu

Conform propriei evaluări, Guvernul spune că sunt necesare la nivel național 5.000 de locuințe de serviciu până îm 2020. La un preț mediu pe țară, al unui apartament de două camere cu o suprafață de 42 mp, de 30.000 de euro (138.000 lei), investiția se ridică la 150.000 (690 milioane lei).

Cum au ajuns autorii proiectului de lege la numărul de 5.000 de locuințe necesare. Acesta este estimat pe baza inventarierii volumului de investiții private anunțate pentru următorii trei ani este 5,5 miliarde euro, din care două miliarde, până la sfârșitul acestui an. realizarea acestor investiţii „înseamnă aproximativ crearea a circa 20.000 de noi locuri de muncă” şi toate acestea vor necesita recrutare sau cheltuieli de pregătire profesională. De asemenea, „facilitatea de cazare va reduce costurile”.

Pentru evaluarea schemei de ajutor de stat, Guvernul consideră că circa 20% dintre cei care vor ocupa locurile de muncă nou-create vor avea nevoie de un apartament, în condiţiile în care nu posedă spaţii de locuit în zona respectivă sau la o distanţă mai mică de 50 km faţă de aceasta.

Potrivit proiectului, condiţiile de acordare a ajutorului de stat vor fi, în principiu, următoarele:

50% din suma solicitată pentru un complex de locuinţe, până la maxim 15.000 euro pentru un apartament (1-2 camere), reprezintă ajutor nerambursabil plătit, în cadrul schemei, la recepţia finală a complexului;

50% reprezintă sursa privată (efortul investitorului sau partenerului privat, dacă se fac locuinţe de serviciu pentru profesori şi medici), care va beneficia de garanţia statului, dacă se va atrage prin creditare de către investitor;

– dacă se adoptă varianta PPP (parteneriatul public-privat), în unitatea de proiect sursa publică va reprezenta cel mult 49%;

– partenerul privat trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare a cofinanţării investiţiei, acesta trebuind să nu fie în dificultate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În zonele cu șomaj ridicat, statul ar urma să achite 50% din salariile noilor angajați

De asemenea, printre „prioritățile legislative” ale Guvernului în acest an se află și un proiect de lege care prevede „instituirea schemei de ajutor de stat pentru creşterea gradului de ocupare în zonele cu şomaj ridicat”. Șomaj ridicat înseamnă o rată a șomajului de peste 5%.

Proiectul de lege „are în vedere compensarea cheltuielilor pentru locurile de muncă din respectiva investiţie.” Condiția de a beneficia de ajutor de stat în acest caz este ca salariile noilor angajați să fie mai mari decât salariul mediu brut lunar pe economie, precizează proiectul.

Plafonul este de 100.000 de euro, din care „50% urmează să fie acoperite prin ajutor nerambursabil plătit de la buget doar pentru acoperirea salariilor angajaţilor, aferent noilor locuri de muncă create”.

Tot în cadrul acestei scheme de ajutor de stat, este cuprinsă și „„garanţia statului pentru efortul financiar al angajatorului acoperit prin credit pentru 50% din plafonul maxim de 100.000 de euro”, arată proiectul citat.

Iniţiatorul proiectelori va fi – potrivit Programului Legislativ – Secretariatul General al Guvernului, iar ca termen de lansare este prevăzută luna mai 2018.

 

 

Articolul precedentCum a fost creată o piață prin dezinteresul edililor față de buzunarul votanților
Articolul următorRomânia, țintă pentru investițiile în industria armamentului

Comments are closed.