Prețul petrolului a atins, la nivel global, la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani, o evoluție valabilă și pentru România. În mai puțin de o lună, carburanții s-au scumpit semnificativ, depășind pragul de 6 lei/litru, iar cotațiile petrolului au atins pe 4 octombrie vârful ultimilor 3 ani.

La finalul lunii septembrie, comparativ cu luna anterioară, un litru de benzină s-a scumpit, în medie cu 2,7%, ceea ce însemnă că un plin de rezervor, de 50 de litri, este mai scump cu 8 lei, potrivit agregatorului peco-online.ro.

Scumpirea a fost mai evidentă în cazul motorinei, al cărei preț de la lună la lună a crescut, în medie, cu 3.8%, ceea ce înseamnă 11 lei în plus la un plin de benzină.

În urma acestei evoluții, benzinăriile din România nu mai vând carburanți sub 6 lei litrul, cu o medie de preț în jurul a 6,20 lei/litru. Potrivit specialiștilor, este foarte posibil ca până la sfârșitul lunii sortimentele premium de carburanți să se apropie și chiar să sară pragul psihologic de 7 lei.

Față de octombrie anul trecut, atât motorina, cât și benzina s-au scumpit, în medie, cu aproximativ 1,5 lei/litru.

Scumpirile tot mai dese ale carburanților, la nivel mondial, amenință redresarea economiei după pandemia de coronavirus.

Astfel, pentru a contracara explozia prețurilor, cele mai mari state producătoare de petrol au încheiat un pact care prevede ca în fiecare lună, până în aprilie 2022, să fie majorată producția de petrol cu 400.000 de barili pe zi.

 

Articolul precedentGuvernul a majorat salariul minim
Articolul următorBNR a majorat dobânda cheie, pentru a ține în frâu scumpirile