România externalizează riscuri de peste 900 milioane euro către reasiguratori internaționali

În contextul actualului nivel de acoperire a locuințelor din România prin polița PAD, PAID România și-a reînnoit programul de reasigurare, capacitatea acestuia fiind în acest moment de 901 milioane de euro, cu posibilitate de extindere până la 920 milioane de euro.
PAID România a externalizat astfel un risc de peste 900 milioane euro către companii de reasigurare internaționale, cu un rating de minim „A-„. În acest fel, Guvernul țării noastre a fost degrevat de un risc important, care se putea transformă într-o vulnerabilitate în cazul producerii unei catastrofe majore, au transmis reprezentanțîi Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID România, potrivit xPrim.ro.
„Obiectivul principal al PAID România este creșterea gradului de cuprindere în asigurare”, a declarat Nicoleta RADU, Director General, PAID România. În prezent, mai puțîn de 20% din locuințe sunt asigurate printr-o polița obligatorie (PAD).
La finalul lunii august erau în vigoare 1.683.514 polițe de asigurare obligatorie a locuințelor.
”Noi sperăm că în următorii 5 ani să ajungem la un grad de cuprindere în asigurare de 35-40% că urmare a acțiunilor întreprinse. Avem acțiuni pe termen scurt pe care noi le realizăm pentru a fi puse în aplicare în 3-6 luni, avem acțiuni pe termen mediu, care au că termen maxim 18 luni, și avem și acțiuni pe termen lung, de peste 2-3 ani”, a explicat Nicoleta RADU.
În stabilirea capacitățîi programului de reasigurare, se ține cont de dauna maximă probabilă rezultată din modelarea riscului de cutremur. În prezent, capacitatea de reasigurare excede nivelul de protecție aferent unui eveniment cu o perioada de revenire de 200 de ani (conform modelului Solvency II și a modelului RMS).
PAID România colaborează cu societăți cu un rating de cel puțîn „A-” de la cel puțîn una din agențiile de rating S&P sau A.M.Best. Astfel, programul de reasigurare 2018-2019 este plasat într-o proporție de aproximativ 46% cu reasigurători de rating „AA-„.
Compania colaborează cu top 3 brokeri de reasigurare din lume, beneficiind de expertiză vastă a acestora: Guy Carpenter, Willis Re și AON Benfield.
„Acționarii PAID România continuă să susțină dezvoltarea și consolidarea Pool-ului. Credem în rolul social al asigurării obligatorii de locuință și este de datoria noastră, că asigurători care activează în România, să facem tot ce putem pentru a crește nivelul de protecție prin asigurare al cetățenilor săi. Cu susținerea noastră, prin reinvestirea întregului profit în sustenabilizarea companiei, cu un program de reasigurare bine pus la punct și cu mult profesionalism în soluționarea daunelor, suntem convinși că nivelul de protecție prin asigurare a fondului locativ din România va ajunge acolo unde ne dorim cu toții”, declară Francois COSTE, Președinte al Consiliului de Administrație, PAID România.
Pool-ul românesc de asigurare împotriva dezastrelor naturale are în acest moment cel mai mare program de reasigurare din ECE (Europa Centrală și de Est). Acest lucru nu face decât să îi confirme importantă și stabilitatea.
Francois COSTE a menționat că PAID este pregătită operațional și financiar să achite toate daunele rezultate în urmă unui caz de catastrofă.
Conform acestuia, în cazul unui cutremur asemănător cu cel din anul 1977, PAID are resurse financiare pentru a despagubii asigurații. Într-o astfel de situație, pentru portofoliul PAID din prezent, dauna maximă posibilă ar fi cuprinsă între 500 și 800 milioane de euro.
Grad de cuprindere în asigurare de 35-40% în 5 ani
„Obiectivul principal al PAID România este creșterea gradului de cuprindere în asigurare”, a declarat Nicoleta RADU, Director General, PAID România. În prezent, mai puțîn de 20% din locuințe sunt asigurate printr-o polița obligatorie (PAD).
Potrivit directorului PAID, compania are un plan de acțiune amplu în vederea atingerii obiectivului, incluzând pe de-o parte acțiuni care pot fi făcute strict de PAID – campanie de comunicare, campanie media, TV, online, întâlniri cu asociațiile de proprietari, cu primăriile și altele. De asemenea, avem activități pe care le putem duce la îndeplinire numai după consultarea cu întreagă piață, PIAD – UNSAR, și împreună cu asigurătorii discutăm în permanentă modul în care putem să îmbunătățim instrumentarea daunelor etc. Și avem în vedere și activități care țîn exclusiv de modificările legislative și suntem preocupați de aceste modificări”, a spus Nicoleta RADU.
În ceea ce privește modificarea legii privind asigurările obligatorii de locuințe, Nicoleta RADU a precizat că lărgirea posibilităților de subscriere și includerea canalelor alternative, precum vânzarea directă prin brokeri, poate crește gradul de cuprindere în asigurare.
La rândul sau, Francois COSTE, Președinte al Consiliului de Administrație, PAID România, a subliniat că Pool-ul se bazează pe brokeri pentru a crește numărul locuințelor asigurate obligatoriu.
PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuința, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.
PAID s-a constituit că societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare, acționari PAID.
Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de baza specifice României: Cutremur, Inundații, Alunecări de teren.
Articolul precedentOUG privind rectificarea de buget, publicată în Monitor
Articolul următor”Mic la stat, mare la sfat”. San Marino vrea 300 milioane dolari de la FMI

Comments are closed.