Există pensionari privilegiați în România. Aceștia sunt pensionarii speciali, cei care iau o pensie formată din 2 componente. O primă componentă este cea a contributivității.

Pensionarii speciali primesc o sumă de bani la pensie pe baza sumelor cu care a contribuit la fondul de pensii în timp ce muncea.

Tot la pensie, li se adaugă o sumă de bani de la bugetul de stat, pentru care pensionarii speciali nu au contribuit, potrivit specialiștilor. De obicei, partea din pensie care li se dă de la stat (necontributivă) este mult mai mare decât partea de pensie pentru care au contribuit.

Astfel, cea mai mare pensie specială din magistratură a fost, în luna aprilie, de 24.151 de lei. Din această sumă doar 6.700 de lei a reprezentat contribuția plătită la asigurările sosciale cât timp a muncit.

Restul de pensie de peste 17.000 de lei este partea necontributivă. Sau, altfel zis, partea pentru care respectivul pensionar nu a contizat și nu a muncit. 

Aceste pensii sunt posibile potrivit Legii 303 din 2002 care stabilește care este statul judecătorilor și procurorilor.

Articolul precedentMinisterul Muncii: Proiectul privind noua lege a salarizării va fi discutat în continuare cu partenerii sociali
Articolul următorPensiie marilor actori, din ce în ce mai mici. Ce sume câștigă lunar artiștii de la teatru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau