În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.
Piața românească a avut cea mai mare pondere în creșterea vânzărilor, cu un plus de 32% în raport cu anul precedent, reprezentând o cota de 38% din veniturile totale. Ca mix de produse, compania și-a continuat tendința de premiumizare, astfel brandurile Purcari, Crama Ceptura și Bardar crescând cu 22%, 27%, respectiv 30% fata de anul precedent, conform raportului publicat pe site-ul Bursei de Valori București după închiderea sesiunii de tranzacționare de joi.
Marja bruta a crescut cu circa 3 puncte procentuale fata de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând astfel la 50%, ceea ce a dus la o creștere valorica a profitului brut cu 29% în raport cu cel consemnat în aceeași perioadă din 2017. Marja a fost influențată pozitiv prin îmbunătățirea mixului de produse și a prețurilor, în timp ce aprecierea leului moldovenesc a avut un impact negativ asupra rezultatelor financiare.
În perioada de raportare, cheltuielile comercial-administrative au crescut cu 37%. Această creștere a fost cauzată, pe lângă alți factori, și de diferența temporală de înregistrare a unor cheltuieli fata de perioada similară din 2017. Efectul va fi normalizat in raportul anual pentru 2018, în care se preconizează o creștere anuală a cheltuielilor comercial-administrative cu 11% până la 13% față de 2017. Alți factori, cum ar fi aprecierea leului moldovenesc și costurile de listare la bursă, înregistrate în 2018, au avut, la fel, un impact asupra cheltuielilor comercial-administrative aferente primelor nouă luni ale anului 2018.
Profitul operațional al grupului a crescut cu 23% față de perioada precedentă, fiind influențat pozitiv de creșterea profitului brut și, negativ, de creșterea cheltuielilor comercial-administrative, care urmează a fi normalizate la nivelul întregului an 2018.
EBITDA ajustată a ajuns la 39,5 de milioane de lei, in creștere cu +26% față de aceeași perioadă a anului trecut. Marja EBITDA este de 35%, în creștere cu 2 puncte procentuale, comparativ cu marja de 33% aferentă primelor nouă luni ale anului 2017.
În perioada de raportare se observă o îmbunătățire a lichidității grupului, raportul dintre activele și datoriile curente fiind de 1,97, față de 1,40 în perioada similară a anului precedent.
Gradul de îndatorare a grupului este de 41% (D/E), ceea ce denotă faptul că Purcari Wineries prezintă un risc financiar scăzut, continuând să reinvestească propriul profit, se mai arată în comunicat.
Acțiunile Purcari Wineries au închis sesiunea curentă de tranzacționare fără modificări față de sesiunea precedentă, la 18,35 de lei. La acest nivel de preț, capitalizarea bursieră este de 367 de milioane de lei, conform bvb.ro.
Comments are closed.