Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială al Băncii Naționale s-a întrunit, pentru a doua oară în acest an, pentru a discuta politicile de macroprudențialitate, pe fondul creșterii inflației, în prima parte a anului, până la 3,8 %, cea mai mare deteriorare a puterii de cumpărare din Uniunea Europeană
Au fost discutate aspecte care vizează politica macroprudențială, precum analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital (CCB), provocările potențiale privind programul Prima Casă, menținerea unor dezechilibre structurale cu privire la sănătatea companiilor nefinanciare și cadrul de ansamblu privind strategia macroprudențială a CNSM.
Consiliul a aprobat măsuri referitoare la recalibrarea programului „Prima Casă”, prin care se recomandă Guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului „Prima Casă” din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil.
De asemenea, au fost aprobate recomandări referitoare la implementarea unor măsuri privind sănătatea financiară a companiilor, prin care se recomandă ca Guvernul să analizeze posibilitățile de îmbunătățire a cadrului de reglementare privind sectorul companiilor nefinanciare, după consultarea cu mediul de afaceri și cu partenerii sociali.
O altă recomandare privește monitorizarea evoluțiilor privind îndatorarea sectorului populației, și cea mai importantă, Banca Naţională şi Autoritatea de Supraveghere Financiară să implementeze, după caz, instrumentele macroprudenţiale pentru îndeplinirea obiectivelor intermediare cuprinse în Cadrul de ansamblu privind strategia politicii macroprudențiale, în vederea menţinerii stabilităţii financiare.
Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.
Comments are closed.