Grupul Garanti România, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare de pe piața locală, care reunește Garanti Bank, Garanti Leasing și Garanti Credite de Consum, a înregistrat, in primele noua luni ale anului, o creștere de 11% a volumului total de active, care depășește în prezent valoarea de 12 miliarde de lei.
În perioada ianuarie-septembrie, Grupul a realizat un profit net consolidat de 133 milioane lei, în creștere cu peste 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, precum și venituri nete consolidate în valoare de 426 milioane lei, conform unui raport publicate pe site-ul Bursei de Valori București.
La nivel individual, Garanti Bank a înregistrat un profit net de 108 milioane de lei la finalul lunii septembrie, reprezentând o creștere de 9,5% de la an la an. Evoluția ascendentă se datorează creșterii veniturilor din activitatea bancara, dar și pe fondul reducerii cheltuielilor operaționale, ca urmare a modelului de afaceri axat pe eficiență. Totodată, ponderea creditelor neperformante a scăzut progresiv, fiind semnificativ sub media pieței, în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane se poziționează peste nivelul de 60%.
Strategia eficienta a băncii de a dezvolta un portofoliu sănătos a determinat o creștere a volumului de credite la 7,52 miliarde lei, la finalul celui de-al treilea trimestru al anului. De asemenea, volumul depozitelor a avansat, la rândul sau, și a ajuns la 7,9 miliarde de lei la finalul lunii septembrie, depozitele clienților de Retail și IMM contribuind substanțial prin creșteri de peste 25% de la an la an.
Indicatorii de risc ai Garanti Bank sunt, actualmente, la un nivel confortabil. Banca este în continuare bine capitalizată, având o lichiditate adecvată si un cost scăzut al riscului, ceea ce reflecta modelul de business sănătos si solid al Garanti, conform comunicatului menționat.
“Anul acesta reprezintă un reper important în istoria noastră, 2018 fiind anul în care am împlinit 20 de ani de activitate în Romania, piața în care dorim sa ne continuăm parcursul ascendent. Rezultatele obținute reprezintă o dovada incontestabilă a faptului că am reușit să ne valorificam punctele forte și să reiterăm angajamentul pe termen lung pe care îl avem în România. Pentru viitor, ne propunem să ne consolidam poziția în piață. Ne vom concentra în continuare pe creșterea satisfacției angajaților și a clienților noștri și pe oferirea unor servicii de calitate”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Group Romania.
Ca parte a aceluiași grup care oferă servicii financiare integrate, și instituțiile nebancare ale Grupului Garanti Romania au înregistrat rezultate solide în primele nouă luni ale anului. Astfel, Garanti Leasing a atins un profit net de 13,8 milioane de lei, în timp ce Garanti Credite de Consum, un profit net de 11,2 milioane de lei.
Grupul Garanti Romania este deținut de catre Turkiye Garanti Bankasi (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. În primele nouă luni din 2018, TGB a înregistrat un venit net consolidat de 5,6 miliarde de lire turcești (806,2 milioane de euro) și active de 456,3 miliarde de lire turcești (65,7 miliarde de euro), în timp ce contribuția la economie s-a reflectat printr-un portofoliu de credite (cash și non-cash) în valoare de 354,7 de miliarde de lire turcesti (51 de miliarde de euro). TGB deservește 16 milioane de clienți în zonele corporate, comercial, întreprinderi mici și mijlocii, precum și retail, cărora le oferă servicii financiare integrate.
Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acționarul majoritar al TGB.
Comments are closed.