Deși se circulă pe el din iulie 2023, podul de la Brăila nu este încă recepționat de CNAIR, din cauza mai multor probleme. Printre ele, tasarea unei rampe de acces, denivelările din asfalt, macaralele încă prezente pe șantier sau nefinalizarea unui drum de legătură și a unui pasaj. Toate acestea nu împiedică, însă, scumpirea construcției. Podul de peste Dunăre costă mai mult cu aproape un miliard de lei față de valoarea inițială. 

Deși CNAIR a semnalat problemele constructorului încă din toamna anului trecut, acestea nu au fost nici până în prezent reparate.

Într-un document obținut în exclusivitate de Realitatea Plus, se semnalează, în primul rând, lipsa mobilizării constructorului italian Webuild. Acesta a anunțat că data finalizării podului va fi mai 2024, însă termenul a fost prelungit de WeBuild până în octombrie 2024.

Totodată, CNAIR semnalează tasarea unui drum de acces pe pod. Aici autoritățile române au observat o scufundare de aproximativ 5 centimetri față de nivel. Potrivit documentului, constructorul italian a început lucrările de testare a soluției tehnice, însă nu a început lucrările efectiv. Webuild a propus să foreze trei piloți care să stabilizeze construcția. În funcție de concluziile acestui experiment, va fora până la 40 de piloți, lucru care ar trebui să stabilizeze construcția.

Iar problema rampei de acces nu este singura de acest tip. La doar două săptămâni de când au început să circule primele mașini pe pod, au apărut denivelările în asfalt. Constructorul a dat vina pe traficul greu în condiții de caniculă și a intervenit de 3 ori pentru remedieri, dar problema nu a fost rezolvată definitiv.

O altă nemulțumire se referă la macaralele care nu au fost demontate de pe șantierul Podului Brăila.

Apoi, lucrările de la drumul de legătură care permite accesul către localitatea Jijila din județul Tulcea sunt blocate la 94%.

În plus, CNAIR semnalează și faptul că tablierul metalic, adică grinzile care formează sistemul de rezistență, au ruginit în procent de peste 30%. Statul român așteaptă propuneri din partea antreprenorului pentru remediere.

Totodată, statul român a semnalat și infiltrațiile de apă la blocurile de ancoraj realizate pe malul Brăila. Acestea, însă, au fost rezolvate.

Toate aceste probleme vin la pachet cu scumpirea construcției. CNAIR a plătit deja 890 de milioane de lei în plus către constructor, față de valoarea inițială care era de 1,9 miliarde de lei. Motivul? … s-au scumpit materialele! Prin urmare, în total, până în martie 2024, CNAIR a achitat peste 2,6 miliarde de lei.

Reprezentanții companiei WeBuild au transmis, referitor la problemele legate de pod, că

„În orice lucrare de inginerie de acest tip și complexitate, este normal să existe aspecte care trebuie monitorizate. În acest caz, s-au produs stabilizări minime în urma finalizării infrastructurii și, în consecință, microfisuri care nu implică niciun risc structural. (…) Fiecare infrastructură are limite structurale care, din păcate, în acest caz au fost depășite. A suferit avarii din cauza trecerii vehiculelor grele încărcate cu mult peste limitele de greutate în timpul temperaturilor ridicate de vară”.

SURSA: Webuild/Europa Liberă

Deși conform contractului, termenul până la care trebuia terminat totul era decembrie 2021, în cea mai fericită variantă, termenul va fi depășit cu trei ani. În prezent autoritățile române speră ca lucrarea să poată fi recepționată în toamna lui 2024. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentCum a variat mortalitatea excedentară din toate cauzele (eACM) în perioada pLandemiei, în SUA?
Articolul următorPlafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită până la finalul anului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau