Indicii bursieri americani au scăzut, pe finalul sesiunii de tranzacționare de miercuri, după ce Federal Reserve a ridicat dobânda pentru dolar, trași în jos preponderent de acțiunile din sectorul bancar.
Oficialii FED au decis majorarea ratei dobânzii de referință pentru dolarul american cu 0,25%, miercuri, și și-au îmbunătățit așteptările în privința creșterii economice pentru acest an, dar și în următorii ani. Ca urmare, nivelul dobânzii pentru dolar(Federal Funds Rate) se va situa în intervalul 2% – 2,25%, nivel care nu a mai fost întâlnit din aprilie 2008. Aceasta este cea de-a opta creștere a dobânzii după ce FED a început procesul de normalizare a politici monetare, în decembrie 2015.
În afară de creșterea ratei dobânzii pentru dolar, membrii FOMC (Federal Open Market Committee) au rămas aliniați pe proiecția anterioară, adică să livreze încă o ridicare a dobânzii până la finele acestui an și încă 3 în 2019.
Claudiu Cazacu, chief strategist în cadrul casei de brokeraj XRB România, este de părere că „Decizia așteptată, de majorare a dobânzii, a fost completată de revizuirea prognozei de creștere a PIB-ului SUA, de la 2,8% la 3,1% pentru anul acesta și de la 2,4% la 2,5% pentru 2019. Efectul pozitiv asupra dolarului și pieței de capital nu a fost, însă, durabil. Mesajul FED pare, mai degrabă, unul echilibrat, care aduce argumente în favoarea unei noi majorări în decembrie, în timp ce rata de dobânda pe termen lung este revizuita la 3%, în creștere. Acest aspect reprezintă o notă importantă pentru viitor, potențial semn al hotărârii băncii centrale americane de a continua cu mai multa încredere panta restrângerii monetare, într-o economie văzută ca fiind suficient de robustă astfel încât să poată suporta fără probleme o serie de noi majorări ale nivelului dobânzii”.
Reacția piețelor a fost, însă, diferențiată în privința dinamicilor înregistrate de Wall-Street și de dolarul american, așa cum se poate observa și din graficele de mai jos:
Graficul la 5 minute al cotației EURUSD, sursa: MetaTrader Webtrader
Dacă, la nivel de piață valutară a fost consemnată o volatilitate în creștere pe termen scurt, puseele de creștere și cele de scădere s-au anulat reciproc, cotația Euro în raport cu dolarul american rămânând practic la același nivel față de cel consemnat înainte de publicarea deciziei Federal Reserve, nu la fel a fost și situația prezentă pe Wall-Street, indicii principali ai pieței de capital nord-americane înregistrând scăderi cuprinse între 0,2% și 0,4% pe final de sesiune:
Graficul la 5 minute al indicelui Dow Jones, sursa: MetaTrader Webtrader
Comments are closed.