Este prea devreme să spunem că Banca Europeană de Investiţii (BEI) a câştigat bătălia privind încetarea finanţării pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, a declarat luni preşedintele BEI, Werner Hoyer, la câteva zile după ce miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană s-au declarat în favoarea acestei încetări, transmite Reuters.
Vineri, miniştrii europeni de Finanţe au susţinut o declaraţie în care au cerut BEI şi altor organisme financiare globale, precum Banca Mondială, „să reducă treptat finanţarea pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, în special a celor care utilizează combustibili fosili solizi, ţinând cont de dezvoltarea sustenabilă şi nevoile energetice, inclusiv securitatea energetică, a ţărilor partenere”.
Cu toate acestea, luni, Werner Hoyer a subliniat că Guvernele din UE rămân divizate cu privire la acest subiect iar o decizie finală nu a fost luată încă. „Toată lumea aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile la reuniunea consiliului director de la BEI, care va avea loc săptămâna aceasta”, a declarat Hoyer într-o conferinţă de presă organizată la Luxemburg.
Boardul BEI, care este compus din reprezentanţii celor 28 de state membre UE, urmează să se întâlnească joi.
O decizie BEI cu privire la încetarea finanţării proiectelor în domeniul combustibililor fosili începând de anul viitor era aştepată încă de luna trecută, dar a fost amânată din cauza diviziunilor existente în interiorul blocului comunitar, în condiţiile în care unele state membre, inclusiv Germania, Italia şi Polonia, doreau ca finanţarea să continue.
Hoyer a recunoscut că unele state membre UE sunt reticente la ideea încetării finanţării pentru combustibili fosili deoarece vor să protejeze locurile de muncă şi securitatea energetică. Potrivit lui Hoyer, BEI se va concentra pe sprijinirea regiunilor cele mai afectate de tranziţia energetică.
Preşedintele BEI a calificat decizia miniştrilor europeni de Finanţe drept „foarte încurajatoare şi motivantă” dar a subliniat că o decizie finală este greu de prevăzut.
Oficialii consultaţi de Reuters susţin că o posibilă soluţie de compromis ar putea fi prelungirea perioadei în care unele proiecte vor putea fi finanţate de BEI chiar şi după ce banca va înceta să mai finanţeze combustibilii fosili. Această scutire ar putea fi aplicată, de exemplu, pentru proiectele de gazoducte transfrontaliere, interconectoare de gaze şi alte proiecte etichetate drept prioritare de UE.
Cu toate acestea, Hoyer a subliniat că BEI este responsabilă în faţa investitorilor săi. Alocarea de fonduri pentru proiecte în domeniul combustibilor fosili care peste câţiva ani ar putea fi considerate depăşite „nu are sens”, a spus Hoyer. Indiferent de care va fi decizia cu privire la combustibili fosili, BEI vrea să îşi majoreze, de la 28% până la 50%, ponderea finanţării sale alocate proiectelor destinate combaterii schimbările climatice, precum energiile regenerabile, a spus Hoyer. Aceasta ar fi echivalentul unei finanţări în valoare de 1.100 miliarde dolari între 2021 şi 2030, a subliniat Hoyer.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene – instituţia de creditare pe termen lung a UE şi singura bancă deţinută şi care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Aceasta oferă finanţări pe termen lung pentru investiţii solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE. BEI lucrează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene. Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi şi credite din lume, BEI oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale UE.