Camera de comerț Americană în România (AmCham România) se arată îngrijorată de viitorul pilonului II de pensii. AmCham România dorește menținerea unui sistem de pensii administrate privat, „un sistem de asigurări cu o sustenabilitate dovedită pe termen lung, și o premiză fundamentală pentru îmbunătățirea vieții viitorilor pensionari români”, se arată într-un comunicat de presă al Camerei de Comerț Americane.
Camera de Comerț Americană mai este îngrijorată de posibile măsuri și politici care ar putea afecta bunăstarea angajaților atât în perioada perioada vieții active, cât și ulterior, la pensie, și ar reduce în același timp potențialul de dezvoltare a pieței financiare românești.
AmCham Romania reiterează nevoia de a se renunța la măsurile politice care sacrifică obiective pe termen lung, în cazul de față, bunăstarea viitoarelor generații de pensionari, în favoarea nevoilor bugetare pe termen scurt. Fondurile suplimentare aduse la bugetul asigurărilor sociale de stat printr-o eventuală stopare a contribuțiilor va avea efecte negative semnificative, mai spune organizația de comerț.
AmCham spune că a trimis decidenților politici argumente care demonstrează importanța menținerii Pilonului II de pensii printr-o scrioare care a mia fost semnată și de Consiliul Investitorilor Străini și își exprimă speranța pentru participarea la consultări reale și temeinic fundamentate înaintea adoptării oricăror decizii.
„Credem că economisirea pe termen lung este singura soluție sustenabilă, și considerăm necesar ca Guvernul, Parlamentul și toate autoritățile abilitate să înțeleagă implicațiile pe termen lung ale unei astfel de modificări asupra economiei în ansamblu, asupra nivelului de trai al românilor în prezent și mai ales în viitor, cu atât mai mult cu cât pentru cei mai mulți dintre participanţii la sistemul de pensii administrat privat, acesta este singurul instrument de economisire la care contribuie”, se spune în comunicat.
AmCham atrage atenția că realitățile demografice cu care România se confruntă în prezent, respectiv îmbătrânirea accelerată a populației și amplificarea fenomenului de emigrare în special în rândul tinerilor, impun de fapt măsuri de susținere a sistemelor care fac posibilă păstrarea nivelului de trai din perioada vieții active și după momentul pensionării, prin diversificarea surselor de venit la pensie.
Potrivit AmCham, în cazul României, un sistem de asigurări sociale sustenabil pe termen lung nu este doar un deziderat, ci o necesitate, iar în mod specific Pilonul II de pensii reprezintă o sursă sustenabilă de venit, complementar veniturilor aferente pensiei publice, scopul acestui instrument financiar fiind exclusiv economisirea pentru perioada vârstei a treia.
Mai mult, dincolo de impactul social în viitor, sistemul de pensii administrate privat contribuie în prezent la dezvoltarea economiei locale, investind 92% din active pe piețele financiare din România. Este dovedit faptul că succesul ofertelor publice derulate de statul român dar și de companiile private, depinde de fondurile de pensii private.
Numai în primii 10 ani de funcționare a Pilonului II de Pensii, peste 7 milioane de români au economisit aproximativ 9 miliarde de euro, 15% din această sumă reprezentând beneficiile investițiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii private. Performanța administrării private a economiilor pentru pensie ale românilor este recunoscută de multe entități internaționale relevante, deși au fost obținute în contextul unor indici de cost redus comparativ cu cel aplicat instrumentelor financiare similare din alte piețe
În ciuda managementului profesionist și randamentului real pozitiv pe toată perioada de existență a fondurilor, evoluția economiilor participanților a fost afectată negativ de decizii politice, precum nerespectarea calendarului de creștere a alocării (în trei din cei zece ani de funcționare a sistemului) sau chiar de reducerea acesteia, cel mai recent, mai arată AmCham România.
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este una dintre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, reprezentând interesele a peste 430 de companii americane, multinationale și românești.
Comments are closed.