„Tigrii din Est” și-au tocit colții. România nu face excepție

Creșterile economice ale țărilor din Europa Centrală și de Est au încetinit în primul trimestru, cheltuielile de consum alimentate de creșterea salariilor nereușind să compenseze scăderile la producția industrială.

Dintre cele șase țări care au prezentat marți datele estimative privind produsul intern brut (PIB), Cehia și România au înregistrat o creștere mai mică decât în ultimul trimestru al anului 2017, în timp ce ritmul expansiunii în Ungaria a rămas neschimbat, iar Slovacia a înregistrat o creștere mai rapidă, scrie Bloomberg.com.

Cele șase țări sunt România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria.

Totuși, întregul grup a depășit zona euro, cel mai mare partener comercial al regiunii, unde estimările pentru majorarea PIB se cifrează la 2,5%.

Șomajul scăzut, aflat la un minim record, și stimulentele fiscale au sporit puterea de cumpărare a consumatorilor și au ridicat activitatea economică de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cu toate acestea, în opinia economiștilor, creșterea a atins punctul culminant, politicile monetare și fiscale urmând să se înrăutățească pe fondul inflației în creștere. Comisia Europeană, brațul executiv al blocului, prognozează o încetinire în acest an pentru toți membrii ex-comunisti, în afară de Bulgaria și Slovacia.

Motorul puternic al României se gripează

„Anul trecut a însemnat un vârf pentru majoritatea țărilor”, a declarat Zoltan Arokszallasi, analist la Erste Bank Ungaria, înainte ca datele să fie publicate.

„Este vorba, în general, de consumul gospodăriilor. Acesta fost un motor puternic in Romania, dar chiar si acolo a încetinit considerabil în 2018, în timp ce în alte ţări datele fiscale nu sugerează o relaxare fiscală semnificativă”.

România, ţară membră a UE cu cel mai rapid ritm de creştere în 2017, a continuat să conducă grupul, chiar dacă expansiunea a încetinit la 5,5%, de la 6,7% în trimestrul patru din 2017.

Boom-ul consumului gospodăriilor, sprijinit de reducerile de taxe şi de majorarea salariilor, se atenuează gradual, iar cea mai rapidă inflaţie din ultimii cinci ani a determinat deja trei majorări ale ratei dobânzii. Deşi sunt estimate noi creşteri ale costurilor de împrumut, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat săptămâna trecută că instituţia nu va majora „prea mult” dobânda pentru a evita o frânare a creşterii.

Nici vecinii noștri nu stau pe roze

Polonia, cea mai mare economie a regiunii, ar urma să înregistreze un avans de 4,8%, uşor sub nivelul din trimestrul patru din 2017, deoarece cheltuielile de consum se normalizează, după stimulentele fiscale.

Expansiunea Slovaciei va accelera probabil uşor la 3,6% în primul trimestru din acest an. Guvernul se aşteaptă ca PIB-ul să înregistreze un avans de peste 4% în 2018 şi în 2019, după demararea producţiei la noua fabrică Jaguar Land Rover.

În ce privește Cehia, încetinirea în industrie, reflectată şi de reducerea excedentului comercial, a afectat probabil majorarea PIB. Economia a crescut probabil cu 4,8%, de la 5,5% în trimestrul patru din 2017, în timp ce cheltuielile de consum rămân solide, pe fondul celui mai scăzut şomaj din UE.

Şi avansul Ungariei a încetinit probabil la 4,2%,de la 4,4%. Guvernul vrea să adopte stimulente fiscale pentru a-şi atinge ţinta de creştere de 4,3% în 2018 şi de peste 4% anual până în 2022.

Articolul precedentPledoarie pentru menținerea Pilonului II de pensii în forma actuală, transmisă de AmCham România
Articolul următorRZB administrează active de peste 1,2 miliarde euro pentru clienți VIP

Comments are closed.