Asigurările auto facultative Casco înregistrează creșteri sub așteptările analiștilor, piața fiind practic controlată de câteva companii.

Trei din firme din totalul de zece ocupă 65% din piață.

Concentrarea pieței nu este un lucru bun pentru clienți. Recent un specialist al pieței asigrărilor a lansat un avertisment în acest sens preluat si de realitateafinanciara.net

Primele patru societăți din top – Omniasig, Allianz Țiriac, Groupama, Generali – au un total al cotelor de piață de 77,5%, iar dacă le adăugăm pe următoarele două – Uniqa și Asirom, rezultă un total de 94,5% din piață deținut de șase firme.

Segmentul Casco a însumat anul trecut prime brute subscrise de 420 milioane de euro, în creștere cu 8% față de 2016, când nivelul a fost de 390 milioane de euro.

„Mă așteptam la mai mult, având în vedere că piața mașinilor noi a crescut, sectorul de finanțare, în special cel al leasing-ului financiar, a evoluat curajos, iar importul de auto second-hand a explodat pur și simplu, ca urmare a dispariției taxei auto”, scrie Constantin Năstase, specialist în domeniu, pe blogul asigurariblog.ro.

Conform datelor  ALB România (asociație care reuneşte cam 90% din companiile de leasing financiar), volumul finanțărilor noi în 2017 a atins cifra de 2,2 miliarde de euro , ceea ce înseamnă o creștere de circa 10% comparativ cu anul precedent.

Tranzacţiile cu maşini second hand înregistrate în România au atins, anul trecut, 1,1 milioane de unităţi, cel mai ridicat nivel pentru această piață de când există statistici, potrivit unei analize realizate de Autovit.ro pe baza datelor oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Mai credeți în Moș Crăciun?

„Eu mai cred și acum în Moș Crăciun, așa că am socotit că un parc auto mai mare ar fi trebuit să se reflecte statistic și într-un număr mai mare de mașini asigurate”, spune ironic Năstase.

„Cred că piața Casco se află la limita profitabilității și asta se observă cu ochiul liber nu doar din cifrele modeste totuși, ci și  din diminuarea drastică a bugetelor de marketing și publicitate. De când n-ați mai văzut o reclamă la TV pentru un produs Casco? Ori la radio, sau în ceva presă scrisă sau on-line ? Nu sunt bani, e clar, industria da semne de leșin”, afirmă Constantin Năstase.

2017 a dus și unele modificări în Top 10 companii din segmentul asigurărilor Casco. Astfel, Omniasig a trecut pe primul loc, urcând de la 21,25% la 23,65% cotă de piață, iar Allianz Țiriac a ajuns pe locul 2, coborând de la 23,16% la 22,10% cotă de piață.

Carpatica, societate falimentară, a ieșit din Top 10 (unde ocupa locul 9 în 2016), făcând loc companiei City Insurance, aceasta aflată în proceduri de verificare și ocupând locul 9 în 2017, cu 0,77% cotă de piață.

Articolul precedentAnchetă de amploare în scandalul defrișărilor ilegale. Percheziţii la Schweighofer
Articolul următorS-a modernizat agricultura. Folosim dronele să supraveghem plugul

Comments are closed.