Anchetă de amploare în scandalul defrișărilor ilegale. Percheziţii la Schweighofer

Cel mai mare procesator de lemn din România, Schweighofer Holzindustrie, este luat în vizor de DIICOT, într-un dosar privind achiziții de masă lemnoasă fără proveniență legală, prejudiciul ridicându-se la 25 de milioane de euro, informează Realitatea.net.

Poliția Română și DIICOT desfășoară, miercuri dimineaţă, 23 de percheziții pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro prin achiziţionarea de lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.

Cel mai mare procesator de lemn, Schweighofer Holzindustrie, este luat în vizorul DIICOT, transmite Realitatea TV.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii fac, miercuri dimineaţa, percheziţii la fabricile din Rădăuţi şi Sebeş ale firmei Schweighofer Holzindustrie, într-un dosar privind comerţ ilegal cu lemne.

Percheziţii sunt şi la Direcţii Silvice şi Gărzi Forestiere.

 

Sunt în desfăşurare 23 de percheziţii în Alba, Suceava, Hunedoara, Braşov, Bihor şi Bucureşti, prejudiciul cauzat prin achiziţionarea de lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal fiind de 25 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei, la data de 30 mai 2018, polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române desfășoară, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, o acțiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în achiziţionarea de lemn rotund fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.

La activități participă polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Ordine Publică, precum și specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Sunt efectuate 23 de percheziții domiciliare la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale, la 4 instituții, precum și la mai multe locuințe.

Până în prezent, au fost identificate și conduse la sediul unității de parchet 10 persoane.

Din cercetări a reieșit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale și deturnarea licitațiilor publice, de la foarte mulți furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale.

Prejudiciul prezumtiv cauzat bugetului public este de 25 de milioane de euro.

Compania austriacă a confirmat, într-un comunicat de presă, acțiunea DIICOT, cu precizarea că motivul percheziției nu a fost comunicat. „Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații”, transmite Schweighofer Holzindustrie .

Compania austriacă a făcut obiectul a numeroase anchete jurnalistice care au demonstrat, cel puțin, o politică de colectare a masei lemnoase păgubitoare pentru România. Practic, erau încurajate tăierile ilegale, mii de metri cubi de bușteni luând fiind exportați ca materie primă pentru fabricile de mobilă din Austria și restul Europei, decimand astfel fondul forestier.

Din acest motiv Schweighofer încearcă în ultima perioadă să schimbe imaginea publică defavorabilă care a depășit granițele României, atrăgându-i critici ale oficialităților chiar din țara mamă. Așa cum a relatat recent și realitateafinanciară.net austriecii au pus la bătaie un milion de euro pentru a își reface credibilitatea în fața opiniei publice, în general și a clienților, în particular.

Parte din acești bani sunt alocați recuperării prejudiciului de imagine din Romania. Cele trei fabrici din Carpați au generat profituri uriașe în decursul a mai bine de 15 ani, dar au trădat o lipsă de responsabilitate pentru mediu. Politica profiturilor managementului firmei a fost în flagrantă contradicție cu așteptările față de o companie europeană provenită dintr-o țară renumită pentru aplicarea reguilor de protecție a naturii și prezervarea ariilor împădurite.

Activitățile sunt realizate cu sprijinul de specialitate al Brigazii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei din cadrul I.G.J.R.

Articolul precedentCutremurul din piețele italiene se propagă. Bucureștiul rezistă cu dificultate
Articolul următorPiața asigurărilor CASCO s-a concentrat, în 2017. Pentru clienți nu este un lucru bun

Comments are closed.