Ministerul Mediului a pregătit un proiect de Ordin de Ministru potrivit căruia, începând cu anul 2019, ar putea fi primite la casare în programul ”Rabla”, doar maşini care au inspecţia tehnică periodică (ITP) valabilă.
Proiectul de ordin al ministrului se află în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Mediului.
Programul Rabla va fi menținut însă regulile privind casarea autovehiculelor ar putea fi modificate.
Conform proiectului legislativ, începând cu anul viitor se vor primi spre casare doar autoturisme, microbuze, autoutilitare uşoare sau autospeciale/autospecializate uşoare cu ITP-ul valabil şi cu vehimea de peste opt ani.
Acestea trebuie să fie înmatriculate în România şi să nu le lipsească motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, şasiul şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi catalizatorul, în cazul în care acestea au fost montate pe maşină din fabrică.
Dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate a vehiculului este anterior anului de fabricaţie, se va considera an de fabricaţie anul înmatriculării.
Prima de casare prevăzută de programul Rabla 2019 este tot în valoare de 6.500 de lei, însă automobilele care vor putea fi achiziţionate vor trebui să genereze cel mult 120 g CO 2/km, comparativ cu limita stabilită pentru 2018 care este de 130 g CO 2/km.
Persoanele care vor opta pentru autovehicule cu motorizare care nu generează mai mult de 96 g CO2/km vor primi un ecobonus de 1.000 de lei sau un ecobonus de 1.700 de lei, dacă vor să-şi achiziţioneze un autoturism nou cu motor hibrid.
Astfel, valoarea totală pe care o poate primi un posesor auto care vrea să îşi schimbe maşina prin programul Rabla 2019, va fi de 9.200 de lei.
Proiectul se află în dezbatere publică, iar pentru a putea fi aplicat trebuie să fie semnat de ministrul mediului Graţiela Gavrilescu şi apoi publicat în Monitorul Oficial.
Rabla – Programul de Înnoire a Parcului Auto este un program prin care guvernul României urmărește scoaterea de pe piață a autovehiculelor vechi. În perioada 2004-2009, mulțumită programului „Rabla”, au fost scoase din uz aproximativ 107.000 mașini vechi.
Până la data de 13 august 2010, prin intermediul „Rabla” au fost casate 159.145 autovehicule uzate mai vechi de 10 ani de la data fabricației, și au fost achiziționate 35.000 autovehicule noi, dintre care peste 50% reprezintă industria autohtonă.
Programe pentru acordarea de prime de casare pentru stimularea vânzărilor de mașini noi de genul Rabla există și sunt implementate de mai multe state europene, printre care Germania (unde programul se numește wrackprämie), Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, precum și de SUA.
Comments are closed.