Iranul afirmă că niciun membru OPEC nu poate prelua partea sa de exporturi de petrol

Iranul a declarat că niciunei țări membre OPEC nu ar trebui să i se permită preluarea unei părți din exporturile de petrol ale unui alt stat membru, exprimând astfel preocuparea Teheranului față de oferta Arabiei Saudite de a pompa mai mult petrol în fața sancțiunilor americane pentru vânzările de petrol iraniene.

Într-o întâlnire cu secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, un diplomat de rang înalt iranian l-a îndemnat să se abțină la a face politică, conform Reuters.

„Nicio țară nu are voie să preia partea altor membri pentru producerea și exportul de petrol în orice circumstanțe, iar Conferința ministerială OPEC nu a emis nicio licență pentru astfel de acțiuni”, a declarat Kazem Gharibabadi, reprezentant al organizațiilor internaționale din Viena.

În mai, președintele american Donald Trump s-a retras dintr-o înțelegere internațională cu Iranul și a anunțat sancțiuni împotriva producătorului de petrol. Washingtonul îi împinge deja pe aliați să reducă la zero importurile de petrol iranian și va impune o nouă rundă de sancțiuni asupra vânzărilor de petrol iraniene în noiembrie.

Trump a cerut OPEC să pompeze cât mai mult țiței pentru a reduce prețurile. Miniștrii energiei din Arabia Saudită, un aliat al SUA, și Rusia au declarat că sunt pregătiți să reducă crească producția pentru a calma îngrijorările consumatorilor cu privire la ofertă și, implicit, la prețurile din piață.

„Iranul consideră că OPEC trebuie să-și sprijine ferm membrii în această etapă și să oprească țările care încearcă să politizeze această organizație”, a spus Gharibabadi.

Concurenții regionali Arabia Saudită și Iranul sunt implicați în războaiele din regiune, inclusiv cele din Yemen și Siria.

Iranul și alți semnatari ai acordului nuclear, inclusiv Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, au depus eforturi pentru a găsi o modalitate de salvare a acordului, în pofida presiunilor SUA.

Iranul a stabilit o serie de condiții pentru puterile europene dacă dorește ca Teheranul să rămână în acordul nuclear, inclusiv pași pe care băncile europene să-i facă pentru a proteja comerțul cu Teheranul și pentru a garanta vânzările de petrol iraniene.

Planul Uniunii Europene

Vicepreședintele iranian a declarat, duminică, că caută soluții pentru vânzarea petrolului și transferul veniturilor astfel obținute în ciuda sancțiunilor proaspete din S.U.A.

În august, Washingtonul a impus sancțiuni privind achiziționarea de dolari SUA de către Iran, precum și comerțul cu aur și metale prețioase. Washingtonul va impune, cu începe din 4 noiembrie, sancțiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului și a sectorului bancar.

„Sperăm că țările europene își pot îndeplini angajamentele, dar chiar dacă nu reușesc, căutăm soluții pentru a vinde petrolul și pentru transferul veniturilor”, a declarat vicepreședintele Eshaq Jahangiri, citat de agenția de stat IRNA.

În observații similare, ministrul iranian de externe a felicitat semnatarii europeni pentru eforturile lor de a salva acordul, în special pentru așa-numitul statut de blocare al UE care vizează atenuarea impactului sancțiunilor impuse de Statele Unite pentru întreprinderile europe

Articolul precedentFord a vândut peste 10.500 de unități din modelul EcoSport
Articolul următorPericol potențial. Din 2019 vor fi casate la ”Rabla” doar mașinile cu ITP valabil

Comments are closed.