Cutremurul din piețele italiene se propagă. Bucureștiul rezistă cu dificultate

Tensiunile din piețele vest-europene s-au intensificat în sesiunea curentă de tranzacționare, efectele crizei politice din Italia răsfrângându-se pe întreg continentul. Nu a existat indice bursier care să reușească să se situeze în zona de câștiguri, încheindu-se astfel o sesiune roșie cu accente de panică pe anumite titluri italiene.

DAX30 din Germania a scăzut cu 1,53% la 12.666 de puncte, FTSE100 de la Londra și CAC40 din Franța cu aproape 1,3% la 7.632, respectiv 5.438 de puncte, în timp ce indicele Italiei, MIBTEL, a fost unul dintre performerii negativi ai sesiunii curente, plonjând cu 2,65% la doar  21.350 de puncte.

Italia, a treia economie din zona euro a fost lipsită de un guvern în urma votului neconcludent de la începutul lunii martie, cu grupările politice anti-sistem și extremiste Mișcarea de 5 Stele și Liga Nordului abandonând eforturile de formare a unei coaliții în weekend pe fondul disputei cu șeful statului. Președintele Sergio Mattarella a refuzat să-l nominalizeze pe euroscepticul Paolo Savona pentru funcția de ministru al economiei, din această cauză declanșându-se criza politică și instituțională.

În afară de scăderea consistentă a bursei milaneze, una dintre cele mai acute consecințe a avut loc pe piața titlurilor de stat italiene, acestea consemnând creșteri abrupte ale randamentelor, așa cum se poate vedea în graficul următor:

 

Grafic titluri de stat italiene cu scadență la 2 ani, sursa: zerohedge.com

În același timp, indicele IBEX35 din Spania a scăzut, de asemenea, masiv, cu 2,5%, în urma incertitudinilor legate de faptul că primul ministru al țării, Mariano Rajoy, urmează să se confrunte, vineri, cu un vot de încredere. Indicele bancar STOXX Europe 600 Bank a consemnat pierderi încă din debutul sesiunii, cu peste 3 procente. Băncile spaniole Banco Santander și Caixabank, dar si Unicredit din Italia, consemnând cele mai slabe performanțe din acest sector.

La jumătatea sesiunii de tranzacționare nord-americană, indicii de pe Wall-Street se situau, de asemenea, în teritoriu negativ, cu Dow Jones scăzând cu aproape 2 procente, în timp ce indicele S&P500 se deprecia cu 1,5%.

Bursa de la București, scăderi și volume mici

Prin comparație cu situația din piețele dezvoltate, sesiunea de la București nu s-a soldat cu deprecieri ample, acțiunile rezistând destul de bine la scăderi.

Astfel, indicele BET a consemnat o scădere de doar 0,74%, la 8201 puncte, BET-XT, la 754,64 de puncte s-a depreciat cu 0,78% în timp ce indicele BET-NG, cel care tine cont de evoluțiile companiilor din sectorul energetic, a picat cu 1,21% la 677,04 puncte.

 

Tabel constituenți indice BET, sursa: tradingeconomics.com

Lichiditatea sesiunii a fost, însă, una extrem de redusă: doar 24 de milioane de lei, adică 5 milioane de euro, fiind valoarea tranzacțiilor efectuate.

Se poate lesne constata faptul că tendința de scădere începută recent ca urmare a incertitudinilor în privința Pilonului II de pensii continuă, chiar dacă a avut o amplitudine mai mică astăzi. Faptul că majoritatea acțiunilor se află în perioada de dinaintea datelor de referința, adică investitorii ce dețin acum acțiuni sunt îndreptățiți la a primi dividende, a eliminat din tentația de a vinde și, coroborat cu teama celor cu cash de a intra la cumpărare, au condus la aceste valori de tranzacționare extrem de reduse.

Articolul precedentAi putea crede că după atâtea scandaluri financiare peste 1000 de firme sunt încă sub lupa BNR
Articolul următorAnchetă de amploare în scandalul defrișărilor ilegale. Percheziţii la Schweighofer

Comments are closed.