Cotațiile petrolului au intrat sub presiune, joi, după ce președintele american Donald Trump a cerut OPEC să „coboare prețurile acum!”, înainte de o întâlnire a marilor exportatori de petrol.
Țițeiul Brent (cel tranzacționat la Londra) a scăzut cu 80 de cenți, adică -1%, la 78,61 dolari, în timp ce țițeiul WTI (cel tranzacționat în Statele Unite) a scăzut cu 0,34% la 70,88 dolari pe baril.
Cauza principală a scăderii ține de intervenția lui Donald Trump, pe Twitter:
Mesajul lui Donad Trump, sursa: Twitter.com
Practic, președintele american Donald Trump a cerut OPEC să reducă prețurile: „Cartelul pe care îl reprezintă OPEC trebuie să scadă prețurile acum!”, a spus Trump.
„Noi protejăm țările din Orientul Mijlociu, ele nu ar mai fi în siguranță pentru foarte mult timp fără noi și totuși continuă să împingă prețurile petrolului în sus!”, citat de Reuters.
Graficul zilnic al țițeiului Brent, sursa: tradingeconomics.com
Cotațiile petrolului s-au situat pe creștere în perioada recentă, pe așteptările că sancțiunile impuse de SUA Iranului, cel de-al treilea producător al OPEC, vor reduce oferta pe piețele mondiale. La aceasta se adaugă și situația din Venezuela dar și faptul că Arabia Saudită, în ciuda unor promisiuni făcute, nu s-a dovedit a fi dispusă să compenseze cantitatea pe care Iranul nu o va mai produce.
Sancțiunile americane au fost impuse de Trump ca răspuns la programul nuclear al Iranului, despre care Casa Albă spune că este proiectat să producă arme, cu toate negațiile Teheranului pe această temă.
Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și alți producători, inclusiv Rusia, se vor întâlni duminică în Algeria pentru a discuta cum să aloce creșterile de producție pentru a compensa pierderea cauzată de Iran.
Reuniunea este puțin probabil să convină asupra unei creșteri oficiale a producției brute, deși presiunea este în creștere pe producătorii de top pentru a împiedica creșterea prețurilor.
La precedenta reuniune, din iunie, reprezentanții OPEC și ai Rusiei au convenit să pună capăt acordului de reducere a producției zilnice de petrol, convenit cu aproape doi ani în urmă, aducând ca argument faptul că, un preț al „aurului negru” prea ridicat nu va aduce beneficii producătorilor ci din contră, din cauza faptului că ar scădea consumul.
Comments are closed.