Pensionarii cărora le lipsesc documente din dosarele de pensie vor trebui să bată drumul până la instituțiile unde au lucrat, după acte. Deși sunt peste 25.000 de procese în ultimii ani și e anticipată declanșarea a 50.000 de litigii în următorii ani, reprezentanții Ministerului Muncii se bazează pe faptul că vor fi cazuri rare în procesul reevaluării. Într-un interviu exclusiv pentru Realitatea Plus, secretarul de stat Cătălin Boboc a explicat ce se va întâmpla cu acești pensionari, dar și cum le vor fi stabilite drepturile.
„Vor fi chestiuni punctuale, care sunt, în principiu, rezolvabile. Noi știm că oamenii, de regulă, mai ales cei la pensie, ei păstrează documentele și sunt pregătiți pentru orice. Acolo unde, într-un document, dosar, în mod eronat, un funcționar a stabilit eronat pensia, doar așa se poate întâmpla, dar sunt chestii excepționale. Căutăm și noi soluții. Nu vrem să punem niște oameni în vârstă pe drumuri. Căutăm soluții, dar trebuie să fie, totuși, legale. Știm că sunt probleme cu anumite companii, mai ales dintr-o perioadă care nu mai există (…). Oamenii de regulă au documentele. Mai sunt și acolo pobleme în care poate n-au fost completate toate actele, dar oamenii de regulă au documentele. Sunt situații excepționale.
Dacă eu în dosar n-am toate documente, poate omul vine și-mi spune că a lucrat atâția ani. Poate-n sinea mea, îl cred, dar când urmează să stabilești drepturi bănești (…) dacă omul la final e nemulțumit, e dreptul lor să se adreseze instanței.
În momentul în care noi vom discuta despre o nouă lege care va conține o nouă formulă, va trebui să ai niște date într-o baza electronică, de care să te folosești, iar aici mă refer la stagiu, vechime, venit. Avem în vedere să mai fie și alte venituri ca baza de calcul, acordul global, anumite sporuri, pe care oamenii le-au avut în diferite perioade când erau în activitate”, a afirmat Cătălin Boboc.
Citeș
Sursa: Realitatea de Bucuresti