În luna august, ouăle s-au scumpit cel mai mult, în categoria produselor alimentare.
Dacă nu ai altceva, faci o omletă și zici că ai mâncat prânzul, Dar se pare că nici cu ouăle nu se mai pot descurca oamenii săraci. Datele Insitutului Național de Statistică arată că ouăle s-au scumpit cu 1,01%, în august, prețurile la ouă de găină variind între 1,50 lei și 2 lei, însă ouă la bucată nu se vând decât la raioanele din piețe.
Și cum omleta nu poate fi mâncată fără pâine, nici aici nu sunt vești bune. Prețurile la pâine şi produsele de franzelărie au crescut și ele cu 0,22%.
Citricele şi fructele meridionale, greu accesibile pentru familiile cu salarii mici, s-au scumpit cu 3,1%.
Faţă de luna decembrie 2017, tot citricele şi fructele meridionale s-au scumpit cel mai mult în august, cu 9,92%, alte legume şi conserve de legume, cu 6,76%, fructe şi conserve din fructe, cu 3,44% şi pâinea, cu 2,64%. Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit în august faţă de decembrie 2017 cu 26,99% şi fructele proaspete cu 1,77%.
Creșteri de preț s-au înregistrat în august și la gazele naturale (+5,59%), energia electrică (+2,05%), serviciile poştale (21,54%) şi transportul aerian.
Fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în august, respectiv cu 8,1%, și alte legume şi conserve de legume (-2,22%), zahăr (-1,1%).
Scăderi de preţ, nesemnificative s-au înregistrat, în luna august faţă de iulie, la cartofi, miere şi lapte.
Între mâncare și aparate audi-video, salariații au optat pentru susținerea traiului zilnic. Comercianții, încercând să atragă clienți, au scăzut prețurile, dar nesemnificativ, la ceasuri, aparate audio-video, articole sportive, şi la combustibili şi încălţăminte, scăderile fiind sub 1%.
Comparativ cu finalul anului trecut, în august s-au majorat cel mai mult preţul gazelor naturale, cu 16,61%, al combustibililor cu 5,61%, şi cel al tutunului şi ţigărilor cu 3,68%. Pe de altă parte, în perioada menţionată nicio categorie nu a consemnat o scădere a preţurilor.
Rata anuală a inflaţiei a crescut în luna august la 5,1%, de la 4,56% în iulie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cele alimentare cu 4,15%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale.
România a avut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,3%, în scădere totuşi faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,7% înregistrată în luna iunie, arată datele publicate la mijlocul lunii august de Oficiul European de Statistică
Comments are closed.