Indicele ROBOR scade pe toată linia pentru termenele mai mici de 3 luni, și rămâne la aceleași valori pentru termenele cuprinse între 6 și 12 luni, arată datele transmise marți de BNR.

Astfel, ROBOR la 3 luni scade la 3,10%, de la 3,11% în ziua precedentă. Indicele ROBOR la 3 luni se află pe un trend descendent încă din 3 august, când era la nivelul de 3,47%.

Totodată, indicele Robor la şase luni a stagnat marţi la 3,37%, pentru a doua zi consecutiv. Şi acest indice se află pe un trend descendent din 3 august, când era la pragul de 3,53%.

Reducerile succesive a indicelui ROBOR se suprapun cu reluarea operațiunilor de tip repo prin care Banca Centrală a reluat injecțiile de lichiditate în sistem, aproape săptămânale, după ce de la începutul până în luna august steriliza excesul de lichiditate pentru stăpânirea inflației

Pe 10 septembrie, BNR a oferit 916 milioane lei, împrumutând băncile pentru 7 zile la dobânda de referință de 2,50%, după ce, în 3 septembrie, printr-o operațiune similară aruncase în piață aproape 10 miliarde lei.

Creșterea lichidității, implicit scăderea dobânzilor, se reflectă însă în reluarea trendului ascendent al ratei inflației în august, la 5,1%, de la 4,6% în iulie

Despre reluarea presiunilor inflaționiste înn luna august puteți citi AICI.

Articolul precedentDirectorul financiar al ING, Koos Timmermans, și-a anunțat demisia
Articolul următorNici găinile nu mai respectă sezonalitatea. Ouăle s-au scumpit cel mai mult în august

Comments are closed.