Războiul comercial continuă: China cere noi sancțiuni pentru SUA

China va cere săptămâna viitoare Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) permisiunea de a impune sancțiuni Statelor Unite.

Sancțiunile ar urma să fie aplicate pentru că Washington-ul nu a respectat o hotărâre în cadrul unui litigiu privind taxele antidumping din SUA pe care China a inițiat-o în 2013.

Cererea va duce probabil la ani de dispute juridice asupra cazului, atât pentru stabilirea unei sancțiuni, cât și a cuantumului acesteia, comentează Reuters.

Anul trecut China a câștigat în litigiu o hotărâre a OMC, referitoare la mai multe industrii, inclusiv mașini și electronice, industria ușoară, metale și minerale, cu o valoare anuală de export de până la 8,4 miliarde de dolari.

Wall Street Journal a anunțat, citând oficiali ai Statelor Unite, că posibilitatea ca SUA și China să ajungă la o înțelegere comercială începe să se estompeze, deoarece administrația Trump încearcă să reînnoiască Acordul de liber schimb din America de Nord (NAFTA). Informația a provocat o cădere a burselor americane, la finele săptămânii trecute.

Pe măsură ce războiul comercial SUA-China escaladează, unele companii resimt efectele negative ale ostilităților, fenomen ce a ieșit în evidență încă de lunile trecute.

Producătorii auto americani Ford și General Motors au redus estimările pentru profiturile din acest an, lucru pus pe prețul mai ridicat al oțelului și aluminiului. Compania germană la BMW a declarat că va ridica prețurile la două dintre modelele sale începând cu data de 30 iulie din cauza majorării taxei de import a automobilelor fabricate în SUA și exportate în China. De asemenea, Tesla a mărit prețurile la două dintre modelele sale.

Constructorul american de echipamente Caterpillar a afirmat recent că cererea puternică îi permite să majoreze prețurile pentru a compensa costurile de 100 până la 200 milioane de dolari cauzate de majorarea prețului la produsele de oțel și aluminium.

Nici sectorul bancar nu e scutit de probleme. „Războiul comercial dintre SUA și China începe deja să îi afecteze pe clienții noștri”, a afirmat recent Ralph Hamers, CEO al grupului ING.

„Vedem deja clienți care doresc să-și reorganizeze lanțurile de producție. Încercăm sa fim siguri că fie nu sunt prinși pe picior greșit de tarife mai mari, fie că își mută producția sau își reorientează lanțurile valorice prin care își realizează produsele”, a mai spus Hamers.

Articolul precedentNici găinile nu mai respectă sezonalitatea. Ouăle s-au scumpit cel mai mult în august
Articolul următorCel mai mic preț al aurului în cotațiile BNR, din februarie. 153,3126 lei, un gram de aur

Comments are closed.