În dimineața zilei de 14 decembrie 2022, Fondul Proprietatea a vândut 2,85% din acțiunile OMV Petrom (ultimele deținute de către Fond) la prețul de 0,43 lei/acțiunea, cu un discount de 7% din față de prețul din piață, de peste 0,46 lei/acțiune (sursa: https://www.economica.net/in-cateva-ore-fondul-proprietatea-si-a-lichidat-detinerea-la-petrom-a-vandut-pachetul-de-3-din-actiunile-companiei-cu-7-discount_634395.html) .
Cu 11 luni în urmă, pe 19 ianuarie 2022, același Fond Proprietatea a vândut 4% din compania OMV Petrom la același preț, de 0,43 lei/acțiune, cu un discount și mai mare, de peste 9%, căci prețul pieței era atunci de 0,47 lei/acțiune (sursa: https://economedia.ro/fondul-proprietatea-a-vandut-4-omv-petrom-pe-care-a-incasat-aproape-un-miliard-de-lei.html#.Y5tK43ZBzIU ) .
Este, trebuie să recunoaștem, o ciudățenie extrem de mare ca , la interval de 11 luni, Fondul Proprietatea să vândă un pachet semnificativ de acțiuni deținute la a treia cea mai valoroasă companie din România la fix același preț!
Dar ciudățeniile abia încep. Căci și pe 19 ianuarie și pe 14 decembrie, tranzacția a avut aceiași „dirijori”: Erste Group Bank AG și SSIF Swiss Capital S.A., în calitate de Joint Global Coordinators și Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Romana S.A. și Auerbach Grayson and Company LLC au acționat în calitate de Joint Bookrunners . Adică, la un capăt se afla banca austriacă Erste împreună cu un partener, iar la capătul celălalt se afla banca BCR (cu acționar majoritar Erste), împreună cu alt partener.
A doua mare ciudățenie este faptul că Fondul Proprietatea a ales să piardă un munte de bani vânzând „pe genunchi” (termenul oficial folosit este „vânzare accelerată”) acțiuni deținute la una dintre cele mai profitabile firme din România. Hai să vedem pentru ce acțiuni au oferit discount generoșii administratori ai Fondului Proprietatea. Iată, bunăoară, care este capitalizarea OMV Petrom, adică valoarea tuturor acțiunilor sale, la data de 15 decembrie 2022: 28, 35 de miliarde de lei.
Hai să vedem acum și datele financiare ale companiei OMV Petrom pe primele 9 luni ale anului:
Vorbim așadar la un profit net, doar pe primele 9 luni ale anului, de 9,15 miliarde de lei. Adică mai bine de 1 miliard de lei/lună! Adică o treime (peste 32%) din valoarea acțiunilor este doar profitul la nouă luni. În ritmul de 1 miliard de lei profit lunar, la sfârșitul anului, OMV Petrom va avea un profit net de peste 12 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, 42% din prețul unei acțiuni va fi reprezentat doar de profitul pe anul acesta, 2022! Și la o astfel de societate, Fondul proprietatea se grăbește să-și vândă acțiunile într-o oră, oferind un discount de 7%!
Prima întrebarea care se pune acum este dacă în România mai funcționează cumva Autoritatea de Supraveghere Financiară, care ar putea să observe măcar cuidățeniile și coincidențele acestor două tranzacții? Se pare că cine așteaptă ca ASF să citească măcar cifrele suspecte ale acestor tranzacții așteaptă de pomană.
A doua întrebare este dacă în România este vreun procuror suficient de curajos să investigheze și companii sau fonduri de investiții cu acționariat străin? Evident că nu este cazul să avem asemenea așteptări nerealiste….
A treia întrebare este și cea mai grea: de ce se face statul român că nu vede ceea ce se întâmplă în propria sa ogradă? Căci OMV Petrom este una dintre cele mai importante și mai mari companii din țară, fiind, totodată, cea cu încărcătura strategică cea mai importantă. Și totuși statului nostru i se fâlfâie de o asemenea companie. Nici președintele țării și nici guvernul sau vreo altă instituție a statului nu s-a gândit că este matematic imposibil să faci o tranzacție de asemenea amploare la același preț, la un interval de 11 luni, după cel mai bun an din istorie pentru sectorul energetic.