În a doua cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene, energia s-a tranzacționat pe bursă la aproape 152 de euro pe megawatt, cel mai mare preț din întregul bloc comunitar.
De altfel, prețurile pentru ziua de joi arată că țara noastră va fi din nou în vârful clasamentului, cu un preț de 149 de euro per megawatt-oră
.Pe piața administrată de Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale (OPCOM), prețul mediu pentru energia furnizată miercuri a fost de 755 de lei per megawatt-oră, echivalentul a 152 de euro, iar cifrele pentru ziua de joi arată o scădere ușoară până la 149 de euro.
În ambele zile, acestea sunt cele mai mari prețuri din Europa, conform unei platforme de comparare. Prețurile de miercuri sunt de trei ori mai mari decât acelea înregistrate în Franța, respectiv de două ori mai ridicate decât în Germania.
Pentru ora 20 de joi, prețul a ajuns la valori extreme: 3.375 de lei sau 679 de euro pentru un megawatt-oră, în condițiile în care volumul a fost de aproape 2.900 de megawați-oră.Înainte de ora 15.00, producția internă a României era de sub 5.200 de megawați, iar importurile depășeau 1.300 de megawați.
Energia produsă de hidrocentrale avea cea mai mare cotă în producție, de 27%, în timp ce energia eoliană și cea fotovoltaică depășeau împreună puțin peste 11%. Vremea în general înnorată reduce producția de energie solară, iar mai multe centrale tradiționale sunt indisponibile în această perioadă, lucru care ar putea contribui la prețul ridicat.