Miniștrii comerțului și ai investițiilor din țările G20 care s-au întâlnit în Argentina au declarat că există o „nevoie urgentă” de îmbunătățire a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
Din cauza faptului că președintele Donald Trump este pe cale să impună noi tarife, în valoare de încă 200 de miliarde de dolari asupra bunurilor din China, miniștrii au declarat că vor „intensifica dialogul” cu privire la litigiile comerciale internaționale, potrivit declarației oficiale a summit-ului.
Ei nu au oferit, însă, detalii despre posibilele reforme ale OMC și despre modul în care a fost intensificat acest dialogul în privința comerțului global.
„Evident, noile măsuri tarifare nu au un caracter pozitiv”, a declarat ministrul muncii și producției al Argentinei, Dante Sica, într-o conferință de presă. „Dar trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile”, a completat el, citat de CNBC.
Ministrul adjunct german al economiei, Oliver Wittke, a afirmat că declarația comună a trimis un semnal puternic în privința importanței consolidării OMC „în special în climatul „America first” și al protecționismului în creștere la nivel global”, cu următorii pașii puând fi deciși cu ocazia viitoarei întâlniri din Argentina, de la sfârșitul lunii Noiembrie.
„Trebuie să ne folosim de acest impuls”, a completat Wittke într-o declarație emisă după summit.
În afara întâlnirii menționate, fumul a cuprins orașul Mar Del Plata, acolo unde a sfost organizată conferința. Protestatarii au ars steaguri americane improvizate și au scandat împotriva practicilor comerciale libere și a sprijinului lui Trump față de președintele Argentinei, Mauricio Macri, a cărui program de înăsprire fiscală a generat ample reacții negative din partea clasei muncitoare a țării.
„Ne aflăm aici, în solidaritate cu muncitorii din America Latină. În timp ce politicienii dorm în paturi de lux, comunitățile mor de foame din cauza politicilor comerciale și de ajustare care îi rănesc pe cei mai vulnerabili”, a declarat unul dintre protestatari, Maralin Cornil, în vârstă de 30 de ani.
Argentina deține președinția rotativă a G20 anul acesta și renegociază un acord de finanțare stand-by de 50 de miliarde de dolari cu FMI, reducând țintele sale de deficit fiscal și reducând costurile pentru a-și asigura că își poate continua plata datoriilor internaționale.
În timp ce Trump amenință că va retrage Statele Unite din cadrul OMC, China a militat pentru o reformă a OMC astfel încât sistemul comercial global să devină mai echitabil și mai eficient.
Organizația Mondială a Comerțului, înființată acum 23 de ani, este condusă pe bază de consens, ceea ce înseamnă că fiecare dintre cei 164 membri ai acesteia au drept de veto și este aproape imposibil să se ajungă la un acord cu privire la orice schimbare a regulilor de funcționare.
Comments are closed.