Ministerul Agriculturii a pregătit un proiect de schemă de ajutor financiar pentru cultivatorii de usturoi. Potrivit documentului, aceştia ar urma să primească circa 1.000 de euro/hectar.
„Sprijinul se acordă începând cu anul 2019 în cuantum de 1.000 euro/hectarul cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 hectare. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a valorificat o cantitate minimă de 5.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de două milioane de euro, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 9,3 milioane de lei”, se arată în nota de fundamentare.
De aceşti bani pot beneficia producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, valabil până la data plăţii ajutorului de stat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producătorii agricoli persoane juridice.
Oricine doreşte să beneficieze de ajutorul pentru cultivarea usturoiului trebuie să deţină o suprafaţă cultivată de minim 3.000 mp, să aibă o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha dovedită cu acte, inclusiv cele privind comercializarea şi să fie înregistraţi în Registrul agricol.
Proiectul de act normativ interzice acordarea schemei de ajutor pentru acei producători a căror suprafaţă de culturi de usturoi este obţinută prin divizarea unei exploataţii existente, cu excepţia succesiunilor şi a contractelor de vânzare cumpărare.
Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere.
În nota de fundamentare se spune că în ultimii opt ani, producţia de usturoi a României a scăzut cu aproape 20%, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone (2017).
Judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş.