Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au ajuns la un acord politic asupra unui nou set de reguli ce le vor garanta tuturor fermierilor şi marii majorități a companiilor agroalimentare din UE, protecţia împotriva practicilor comerciale neloiale.

Noua legislaţie europeană va interzice, pentru prima dată, până la 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Practicile comerciale neloiale care vor fi interzise sunt plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor şi obligarea furnizorului la plata produselor irosite.

Alte practici vor fi permise numai dacă există acorduri prealabile și extrem de clare: faptul că un cumpărător returnează unui furnizor produsele alimentare nevândute; faptul că un cumpărător impune unui furnizor o plată pentru garantarea sau menţinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul că un furnizor plăteşte pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vândute de cumpărător.

„Acordul deschide calea pentru o directivă care va oferi o protecţie importantă tuturor fermierilor din UE, pentru organizaţiile lor şi pentru companiile mici şi mijlocii. Toţi aceştia vor fi protejaţi împotriva marilor operatori care acţionează în mod neloial şi în afara regulilor”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Acordul se va aplica tuturor implicaţi în lanţul de aprovizionare cu alimente a căror cifră de afaceri nu depășește 350 milioane euro, cu nivele diferite de protecţie oferite sub acest prag.

Directiva lasă libertatea statelor membre de a introduce, în legislația națională, un prag superior celui de 350 de milioane de euro.

Executivul comunitar subliniază că punerea în practică a acestor reguli nu va duce la majorări de preţuri pentru consumatori.

Acordul  va fi urmat de un vot în Parlamentul European şi în Consiliu pentru a putea aproba în mod formal textul. După ce va fi adoptat integral, statele membre vor trebui să transpună noul act legislativ în legislaţia lor naţională. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica)

Articolul precedentTeodorovici și Vâlcov prezintă dezastrul economic
Articolul următorMinisterul Agriculturii pregăteşte subvenţia pentru usturoi, 1000 euro/hectar